Twee handelaren van Britse bank HSBC aangeklaagd voor fraude

Valutafraude

In de VS worden twee Britse bankiers vervolgd wegens fraude met valuta’s. Er was kritiek op het uitblijven van strafrechtelijke stappen.

In de Verenigde Staten zijn twee hooggeplaatste handelaren van de Britse bank HSBC aangeklaagd wegens fraude met valutatransacties. Een van hen, Mark Johnson, werd dinsdagavond gearresteerd op een vliegveld in New York. Tegen de andere, Stuart Scott, is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Zj zijn naar verluidt de eerste handelaren die in de VS worden vervolgd voor de grootschalige internationale fraude met valuta’s. Vijf van de grootste banken ter wereld, waaronder HSBC, troffen in 2014 in deze zaak een miljardenschikking met Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten.

De schikking volgde op een jarenlang onderzoek door de autoriteiten in die landen. Ook andere grote banken hebben daarna miljarden dollars moeten betalen voor hun vermeende aandeel in de fraude.

HSBC heeft de afgelopen jaren miljarden moeten betalen aan toezichthouders en autoriteiten wegens onder andere witwassen en het verkopen van rommelhypotheken.

Tot strafrechtelijke vervolging van de bank en individuele bankiers kwam het echter niet. Dat heeft tot kritiek geleid op zowel de autoriteiten als op de bank. HSBC zou „too big to jail” zijn.

Johnson (50) is wereldwijd hoofd van de valutahandeldivisie van HSBC. Scott (43) was tot zijn vertrek in 2014 verantwoordelijk voor de regio’s Europa, Afrika en het Midden-Oosten binnen de divisie.

De twee handelaren worden ervan beschuldigd Britse ponden te hebben ingekocht voorafgaand aan de aanschaf van enkele miljarden aan ponden voor naar verluidt het Britse energiebedrijf Cairn Energy. Hun ‘eigen’ ponden stegen daardoor in waarde en die duurdere ponden verkochten ze door aan Cairn. Zo maakten de handelaren enkele miljoenen winst en betaalde Cairn te veel.