Trump: ik ga Turkije niet de les lezen

Ook herhaalde hij dat de Amerikanen alleen NAVO-bondgenoten te hulp schieten als zij “aan hun verplichtingen voldaan hebben”.

Jim Watson/AFP

Als Donald Trump president van de Verenigde Staten wordt, dan gaat hij niet druk uitoefenen op Turkije of andere bondgenoten die zuiveringsacties uitvoeren of burgerrechten beperken. Dat zei hij tegen The New York Times. De presidentskandidaat vindt dat de VS eerst “de eigen rotzooi moeten opruimen”, voordat het andere landen de maat moet nemen.

“Ik denk niet dat we het recht hebben anderen de les te lezen. Kijk wat in ons land gebeurt. Hoe kunnen wij een preek afsteken als mensen hier politieagenten in koelen bloede doodschieten.”

Met zijn uitspraken verwijst Trump naar de schietincidenten in Dallas en Baton Rouge.

De afgelopen dagen zijn al meer dan 50.000 Turken opgepakt en geschorst op verdenking van medeplichtigheid aan de neergeslagen couppoging. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde woensdagavond een drie maanden durende noodtoestand af. Het besluit is volgens hem noodzakelijk om de Gülen-beweging effectief te bestrijden.

America First

Trump zei opnieuw dat het niet langer vanzelfsprekend moet zijn dat de VS NAVO-partners te hulp schieten bij een dreiging of aanval. Hij is van mening dat veel bondgenoten momenteel profiteren van het “tijdperk van Amerikaanse vrijgevigheid”. Volgens Trump is dit niet langer te betalen door de Amerikanen. Daarom wil de vastgoedmagnaat eerst weten wat een land bijdraagt aan de NAVO, voordat hij Amerikaanse troepen inzet.

Ook hier herhaalde Trump zijn eerdere uitspraak: “America first”. Trump is van mening dat zijn land te veel helpt, terwijl er genoeg binnenlandse problemen zijn. In het interview wordt hem gevraagd naar de Baltische staten, zou hij die te hulp schieten als die aangevallen worden door bijvoorbeeld Rusland? “Alleen als zij aan hun verplichtingen aan ons hebben voldaan.”

Op dit moment hebben de aangesloten NAVO-landen nog de onvoorwaardelijke steun van de Amerikanen bij een gewapend conflict. Trump wil graag dat dat zo blijft, maar dan moeten er wel nieuwe afspraken gemaakt worden. “De misbruik van Amerikaanse hulp” moet stoppen.

Paul Manafort, de campagnemanager van Trump, heeft tegen een journalist van Mother Jones gezegd dat Trump het interview wel heeft gegeven, maar dat hij verkeerd geciteerd is.

Twitter avatar DavidCornDC David Corn Manafort tells me NYT misquoted Trump on defending NATO allies and respecting existing agreements. Says it does this a lot. NYT, got a tape?

Zowel het Trump-kamp als The New York Times werden om een reactie en verdere toelichting gevraagd, maar die werd tot op heden niet gegeven.