Trein

Machinistenapp moet treinreis soepeler maken

Spoorbeheerder ProRail heeft een ‘app’ gemaakt die machinisten moet helpen stipter, energiezuiniger en veiliger te rijden. Met de dienst RouteLint kunnen machinisten op de bok zien wat er verderop op het spoor gebeurt. Zo kunnen ze eerder vaart minderen, waardoor de trein niet op het laatste moment stilgezet hoeft te worden. Volgens ProRail kan zo voorkomen worden dat passagiers „onnodig stilstaan in een weiland”. De app staat op de mobiele apparaten van de machinisten en toont welke treinen in de buurt zijn en welke seinen op de route op rood staan. Alle NS-machinisten kunnen RouteLint al gebruiken. De komende tijd wordt ook goederenvervoerder DB Cargo voorzien. Uitrollen in plaats van remmen en optrekken scheelt met name bij goederentreinen veel energie. (NRC)