Transfer

Georginio Wijnaldum op weg van Newcastle naar Liverpool

Georginio Wijnaldum kan Newcastle United verruilen voor Liverpool. Zijn club heeft het bod van 25 miljoen pond (30 miljoen euro) geaccepteerd, maar de speler moet zelf nog tot een akkoord komen met de club van trainer Jürgen Klopp.

Newcastle United, waar ook Tim Krul, Daryl Janmaat, Siem de Jong en Vurnon Anita onder contract staan, degradeerde afgelopen seizoen uit de Premier League. Ondanks de teleurstellende resultaten maakte Wijnaldum indruk in zijn eerste seizoen. Met elf doelpunten eindigde hij als topscorer van ‘The Magpies’.

Klopp liet al eerder weten gecharmeerd te zijn van de Nederlander, maar zijn vertrouwen blijkt nu ook uit de transfersom die Liverpool bereid is te betalen. Als de overgang van de 30-voudig international doorgaat is dit de op vijf na duurste Nederlandse transfer ooit.

Een plek die Wijnaldum over zou nemen van Memphis Depay, zijn voormalig teamgenoot bij PSV voor wie Manchester United vorige zomer 27,5 miljoen euro betaalde aan PSV. Een bedrag dat door bonussen nog kan oplopen tot 32 miljoen.

Het zijn bedragen waar ze in Engeland al lang niet meer van schrikken. Liverpool legde eerder deze zomer al 41 miljoen neer voor verdediger Sadio Mane en Arsenal betaalde 45 miljoen voor Granit Xhaka. Er is een kans dat deze zomer het transferrecord verbroken wordt.

Dat record staat nu op naam van Gareth Bale, de sterspeler vertrok in de zomer van 2013 voor ruim 100 miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. Hij is tot op heden de enige voetballer voor wie meer dan honderd miljoen is betaald. Mogelijk wordt Paul Pogba binnenkort de duurste speler, Manchester United bereidt naar verluidt een bod voor van 120 miljoen euro op de Franse middenvelder van Juventus.

De transfersom van Wijnaldum is in Engeland niet extreem hoog. Al is het wel de op één na duurste aankoop van Klopp ooit. Een teken van vertrouwen voor de Rotterdamse middenvelder die bij Newcastle United nog een contract van vier jaar had.