Baas Roger Ailes van Fox News stapt op

De zenderbaas werd beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwelijke werknemers.

Foto Jim Cooper / AP

De baas van de Amerikaanse televisiezender Fox News is opgestapt. Dat meldt 21st Century Fox, het moederbedrijf van de zender. Ailes was mede-oprichter van de zender en leidde het bedrijf twintig jaar lang. Recent kwam Ailes onder vuur te liggen na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Hij zou verschillende vrouwelijke werknemers hebben lastiggevallen. Het leidde tot een intern onderzoek naar het gedrag van Ailes.

Lees ook: Roger Ailes weg bij Fox: de man die nieuws in de VS politiek maakte

De eigenaar van 21st Century Fox, mediamagnaat Rupert Murdoch, zal de leiding van Fox News op zich nemen tot er een vervanger voor Ailes wordt gevonden.

Eerder deze week meldde New York Magazine al dat Ailes weg zou moeten, maar het was de vraag of dat deze week nog zou gebeuren of pas na de Republikeinse conventie. Fox News is de belangrijkste bron van nieuws voor een groot deel van conservatief Amerika.

Intimidatie

Ailes werd onderzocht na een bekendmaking van Gretchen Carlson, die sinds 2005 als presentatrice bij Fox News werkte. Carlson zegt dat haar salaris werd gekort en ze uiteindelijk zelfs werd ontslagen omdat ze Ailes’ avances afsloeg. Carlson klaagde Ailes eerder deze maand aan om de seksuele intimidatie. Ook andere vrouwelijke werknemers van Fox News kwamen naar voren met verhalen over intimidatie door Ailes.

Lees ons achtergrondstuk over Roger Ailes: Draai een rondje, zegt baas Fox News, dan kan ik je billen zien

Fox News is al veertien jaar op rij de best bekeken nieuwszender in de VS. De zender werd in 1996 opgericht door Ailes en Murdoch.