‘Verandermanager’ voor Vrij Nederland

Vrij Nederland krijgt een ‘verandermanager’ die de overgang van weekblad naar maandblad moet begeleiden.

Zomereditie van Vrij Nederland
Zomereditie van Vrij Nederland

Vrij Nederland krijgt een ‘verandermanager’ die de overgang van weekblad naar maandblad moet begeleiden.

Het opinietijdschrift heeft vorige week Ruud Hollander aangesteld, uitgever van Happinez, Psychologie Magazine en Yoga Magazine. Die bladen worden net als VN uitgegeven door Weekbladpers. Hollander wordt geen interim uitgever of interim hoofdredacteur. „Maar ik ga me wel met de inhoud bemoeien.”

VN zit sinds vorige maand zonder hoofdredacteur. Half juni vertrok interim-hoofdredacteur Robert van de Griend officieel. In januari was Frits van Exter al opgestapt. VN kondigde half december aan dat het tijdschrift een maandblad zou worden. Zo wil de titel nieuwe lezers trekken en de kosten drukken. Na maandenlang verzet van de redactie, meldde VN eind juni dat het blad toch een keer in de maand gaat verschijnen. Daarnaast moet de website VN.nl worden vernieuwd. Zo moet de titel het opinieplatform worden voor progressief Nederland.

Ruud Hollander was eerder hoofdredacteur van Hollands Diep en NS-blad Rails. Wat zijn plannen zijn, zowel in print als digitaal, wil hij nog niet kwijt. „Dat ga ik echt samen met de redactie bedenken.” De vraag wat VN zou kunnen leren of overnemen van de succesvolle Weekbladpers-titels Happinez en Psychologie Magazine vindt hij onzinnig.

Vorige week werd bekend dat directeur Hylke van der Meer van Weekbladpers vertrekt. In april meldde WPG Media, het moederbedrijf van Weekbladpers waartoe ook boekenuitgeverij De Bezige Bij behoort, al dat topman Koen Clement opstapt.