De Thuiskok: Quiche met mosselen

©

In Nederland eten we graag mosselen, maar in België zijn ze er helemaal gek van. Ze slurpen er jaarlijks miljoenen kilo’s van weg. Een combinatie met zo’n ander typisch Belgisch ingrediënt, witlof, ligt dan ook voor de hand.

Spoel de mosselen en snijd de ui en de selderij fijn. Kook de mosselen, samen met de versnipperde ui en selderij, de lookboter en de witte wijn, tot alle schelpen open zijn. Haal ze vervolgens uit hun schelp.

Rol het bladerdeeg uit en ga er nog eens extra over met de deegrol zodat het zo dun mogelijk is. Leg het bladerdeeg in de bakvorm en druk goed aan, verwijder eventueel overhangend deeg. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Verwijder de kern van het witloof en snijd in fijne stukken. Bak aan in een weinig boter. Kruid met zout en peper. Meng de eieren met de room en de fijngesneden bieslook. Kruid met zout en peper. Leg het gebakken witloof als bodem in de bakvorm, bovenop het bladerdeeg. Doe hierop de mosselen. Giet vervolgens het beslag van de eieren erover en probeer zo dicht mogelijk tot aan de rand van de vorm te eindigen. Verdeel de cheddar er bovenop. Bak de quiche 12 minuten op 180 graden. Om te zien of de quiche klaar is, steek je de punt van een mes door het beslag. Als het nog te lopend is, laat je het verder garen.