Terreurbestrijding

Koenders trekt 65 miljoen uit voor Irak

Nederland maakt 65 miljoen euro vrij voor extra steun aan Irak. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) toegezegd op een conferentie van de anti-IS-coalitie in Washington. De recente aanslagen in Bagdad en de rest van de wereld tonen aan dat de terreurorganisatie „bij lange na niet verslagen is”, zei Koenders. Hij noemde de beweging een „octopus, een slang met vele koppen”. Het geld is bedoeld voor de ontmijning van het land en voor militaire trainingen. Ook moet het een bijdrage leveren aan de stabiliteit en het lenigen van humanitaire nood in Irak. Aan de conferentie in Washington namen meer dan twintig landen deel. De Europese Unie zegde 194 miljoen euro toe. De conferentie leverde in totaal bijna 2 miljard euro op. (NRC)