Sterk Romeins maffiadrama

Hij werd bekend met sfeerrijke broeiende televisieseries als Romanzo Criminale en Gomorrah. Noodlotsdrama’s in een misdaadmilieu van schuivende codes over eer, loyaliteit en mannelijkheid. Nu bewijst voormalig oorlogsverslaggever Stefano Sollima dat hij ook speelfilms aankan. Zijn debuut A.C.A.B. van 2012 (‘All Cops Are Bastards’) was al veelbelovend, opvolger Suburra is nog iets beter.

We bevinden ons ditmaal in Rome, anno 2011: een fictieve week waarin premier Berlusconi en paus Benedictus aftreden en een vloedgolf van afrekeningen door de onderwereld raast. Reden is een plan om de kuststrook van de Romeinse havenwijk Ostia tot het ‘Las Vegas van Italië’ te maken. Iedereen wil een deel van de buit, er volgt een keten van misverstand, toeval en wrok. Knap hoe economisch Sollima zoveel personages profileert, hoe dwingend de aanvankelijk fladderende verhaallijnen samenkomen in een grote opruiming die, met al zijn verrassende wendingen, toch de bevredigende noodlottigheid heeft van een rij omvallende dominostenen.