Schorsing Russische atleten voor Spelen gehandhaafd

Doping

Uitspraak CAS maakt weg vrij voor schorsing van alle sporters.

Foto AP

Het sporttribunaal CAS heeft vanochtend het verzoek van 68 Russische atleten om te mogen meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgewezen. De uitspraak van CAS maakt voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de weg vrij om alle Russische sporters voor de Spelen in Rio te schorsen.

De straf van de internationale atletiekfederatie IAAF blijft gehandhaafd. Rusland is niet welkom op het olympisch atletiektoernooi. Een groep van 68 Russische atleten, die beweerden geen doping te gebruiken, verzette zich tegen die algemene maatregel. Zij wensten daar geen slachtoffer van te worden.

CAS ging niet mee in die redenatie, omdat daarmee de bevoegdheid van de IAAF om een strafmaatregel op te leggen zou worden ondermijnd. Een schorsing door de IAAF van een nationale federatie impliceert volgens CAS dat atleten uit dat land niet gerechtigd zijn om uit te komen in internationale wedstrijden, met inbegrip van de Olympische Spelen.

De IAAF heeft voor twee atleten een uitzondering gemaakt. Ten eerste Joelia Stepanova, omdat zij de staatsgestuurde dopingfraude heeft geopenbaard. Zij kreeg amnestie vanwege haar bijdrage aan een schone sport. Die andere atleet is verspringster Dary Klisjina. Die mag uitkomen op de Spelen, omdat zij in het buitenland woonachtig is en de laatste jaren niet onder het Russische antidopingregime viel. Dat gold niet van de 68 atleten die naar CAS gingen. Zij zijn getest volgens de Russische methode die volgens twee rapport van het wereldantidopingbureau WADA door en door onbetrouwbaar was.

Lees ook: Poetin beseft nu dat het ernst is.

Brief

Of het IOC de zware maatregel van de schorsing van alle Russische sporters op de Olympische Spelen zal doorvoeren, is de vraag. De druk vanuit de antidopingwereld om de Russen uit Rio weg te houden is groot. Woensdag hebben antidopingagentschappen uit veertien landen, waaronder de Dopingautoriteit Nederland, een brief naar het IOC gestuurd met het nadrukkelijke advies Rusland te schorsen.

In de brief wordt voorgesteld om een commissie in te stellen die over elke Russische sporters afzonderlijk moet oordelen of zij dopingvrij zijn en in aanmerking komen voor deelname. Dat zou dan onder neutrale vlag moeten gebeuren. Tegenover dat standpunt staat de mening van diverse internationale sportfederaties die van geen collectieve schorsing willen weten. Die boodschap hebben onder andere de turn- en tafeltennisbond aan het IOC gegeven.

Brief

Russen kritisch

Het Kremlin heeft met “diepe teleurstelling” gereageerd op de uitspraak van het CAS, meldt persbureau AFP. Het Russische ministerie van Sport zegt dat er “geen juridische grond” is voor het CAS-vonnis. Jelena Isinbajeva, die wordt beschouwd als de beste vrouwelijke polsstokhoogspringer ooit, noemde de uitspraak de “uitvaart van atletiek”.

De Russische minister van Sport Vitali Moetko zegt zich nu te gaan beraden op vervolgstappen, meldt persbureau Interfax. “We kunnen de zaken niet zo laten als ze zijn”, aldus Moetko. De minister zei dat de IAAF kampt met een “serieus corruptieprobleem”.

Met medewerking van Casper van der Veen.