Schorsing Russische atleten op Spelen gehandhaafd

Russische atleten hadden hun uitsluiting van de Spelen aangevochten bij het sporttribunaal CAS.

Foto Andrej Isakovic / AFP ANDREJ ISAKOVIC

Russische atleten mogen definitief niet uitkomen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat is het besluit van sporttribunaal CAS donderdag in een beroepszaak die was aangespannen door de Russische atletiekbond en 68 Russische atleten.

Vorige maand besloot atletiekbond IAAF dat Russische sporters niet aan de Olympische Spelen in Rio mogen deelnemen. Dit omdat Rusland niet voldeed aan de criteria die de IAAF voor het land had opgesteld om dopinggebruik tegen te gaan. Een onderzoekscommissie van het Wereldantidopingagentschap (WADA) concludeerde dat Russische atleten nog steeds frauderen bij dopingcontroles.

Intimidatie FSB

Dat niet alleen, zij worden hierbij geholpen door Russische overheidsinstanties. ‘s Lands geheime dienst FSB zou controleurs intimideren en bedreigen. Ook zijn er berichten dat urinemonsters verwisseld werden en dat atleten opzettelijk verkeerde informatie opgeven.

Na het besluit van de IAAF besloten schone Russische atleten hun uitsluiting aan te vechten bij sporttribunaal CAS, de hoogste juridische instantie voor deze zaken. Russen die zich niet hebben schuldig gemaakt aan dopingmisbruik vinden dat ze onterecht bestraft worden voor de zonden van hun landgenoten. De verbanning van de IAAF wordt gesteund door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het CAS geeft de Russen nu dus geen gelijk. Omdat het Russisch Olympisch Comité zich niet aan de IAAF-regels heeft gehouden, is zij niet bevoegd om atleten te nomineren voor de Spelen, aldus het sporttribunaal. Wel mogen atleten zich individueel onder neutrale vlag aanmelden voor de Spelen.

Reactie Moskou

Het Kremlin heeft met “diepe teleurstelling” gereageerd op de uitspraak van het CAS, meldt persbureau AFP. Het Russische ministerie van Sport zegt dat er “geen juridische grond” is voor het CAS-vonnis. Jelena Isinbajeva, die wordt beschouwd als de beste vrouwelijke polsstokhoogspringer uit de geschiedenis van die sport, noemde de uitspraak de “uitvaart van atletiek”.

De Russische minister van Sport Vitali Moetko zegt zich nu te gaan beraden op vervolgstappen, meldt persbureau Interfax. “We kunnen de zaken niet zo laten als ze zijn”, aldus Moetko. De minister zei dat de IAAF kampt met een “serieus corruptieprobleem”.

Lees ook: ‘Schone’ atleten onder Russische vlag naar Rio

De IAAF heeft eerder aangegeven dat Russische atleten die “waarachtig schoon” zijn onder neutrale vlag aan de Spelen mogen deelnemen. Dat betekent dat ze lange tijd getraind en getest moeten zijn onder een betrouwbaar anti-dopingregime. De Russische verspringster Darja Klisjina plaatste zich eerder deze maand als neutrale deelneemster voor de Spelen.