Ruim 1.100 vluchtelingen gered uit Middellandse Zee

Er werden ook zeventien lijken geborgen, waaronder dat van een kind.

Een boot van vluchtelingen die vandaag gered werden.
Een boot van vluchtelingen die vandaag gered werden. Foto Santi Palacios / AP

Er zijn donderdag 1.128 bootvluchtelingen gered voor de kust van Libië. Dat meldt persbureau Reuters. De vluchtelingen werden gered door een Iers en een Italiaans marineschip, een Brits schip dat een anti-mensensmokkeloperatie van de EU uitvoert en een schip van een hulporganisatie.

Zeventien vluchtelingen zijn bij de oversteek om het leven gekomen, onder wie een kind. De vluchtelingen probeerden op een houten boot over te steken naar Europa. Hun lichamen zijn door het Ierse marineschip geborgen.

Het aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee probeert over te steken is deze week flink toegenomen. Woensdag werden al 22 lijken geborgen van een rubberboot voor de Libische kust, op dinsdag werden zo’n 3.200 vluchtelingen gered bij 25 reddingsoperaties.

Dit jaar zijn tot nu toe circa 3.000 vluchtelingen om het leven gekomen tijdens pogingen de EU over zee te bereiken.