Rotterdamse haven verwerkt 3 procent minder goederen

Met name de hoeveelheid kolen nam sterk af. Onder meer het klimaatakkoord in Parijs leidt tot onzekerheid.

Archiefbeeld van de Rotterdamse haven.
Archiefbeeld van de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert / ANP

De Rotterdamse haven heeft in het eerste halfjaar van 2016 3 procent minder goederen verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel groeide met 0,3 procent. De omzet blijft naar verwachting ongeveer gelijk, maakte het Havenbedrijf Rotterdam donderdag bekend. Vorig jaar maakte de haven een uitzonderlijk goed begin door.

De omzet was begin dit jaar met 336,9 miljoen euro 2 miljoen euro lager dan in de eerste helft van 2015. Met name de hoeveelheid droog massagoed, zoals ijzererts en schroot, nam met 9,9 procent sterk af. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de overslag van kolen. Hoewel er ook aanzienlijk minder vloeibaar aardgas (24,2 procent) en minder aardolie (2,6) werd vervoerd, is de overslag van ruwe olie- en gasproducten volgens de haven “nog steeds op een historisch hoog niveau”.

Volgens het Havenbedrijf is er economische onzekerheid ontstaan door onder meer het klimaatakkoord in Parijs en de Brexit.