Prijsstijging koopwoningen sterkste in bijna negen jaar

In juni 2016 waren koopwoningen gemiddeld 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2015.

Foto Guus Schoonewille/ANP

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn vorige maand het sterkst gestegen in negen jaar. Gemiddeld waren woningen in juni 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2015, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Sinds maart 2016 lag de prijsstijging iedere maand boven de 4 procent. In mei waren de prijzen van koopwoningen gemiddeld 4,3 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder.

In vergelijking met het dieptepunt van de crisis, in juni 2013, liggen de prijzen van koopwoningen bijna tien procent hoger. Wel zijn huizen gemiddeld nog goedkoper dan op het duurste punt, in augustus 2008.

Alleen in Amsterdam liggen de prijzen boven het niveau van voor de crisis, bijna 7 procent hoger. Vergeleken met juni 2015 zijn de prijzen van koopwoningen met 14,6 procent gestegen, de hoogste stijging in het land. In Zeeland zijn de huizenprijzen het minst gestegen, ongeveer 1 procent ten opzichte van vorig jaar. In de hoofdstad zijn in het tweede kwartaal van 2016 voor één miljard euro aan woningen verkocht. Ter vergelijking: dat is bijna net zo veel als in de drie overige grote steden (Utrecht, Den Haag en Rotterdam) samen, waar voor 1,1 miljard euro aan woningen werd verkocht.

Lees ook:De huizen in de regio Amsterdam raken op.

Ook het aantal verkochte woningen stijgt. In het eerste halfjaar van 2016 werden volgens gegevens van het Kadaster in totaal 93.212 woningen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in hetzelfde kwartaal in 2015.