Politie schiet ongewapende zwarte therapeut neer in VS

Op videobeelden is te zien hoe de man roept dat hij begeleider is van een autistische jongen, en hem probeerde te helpen.

Beeld Youtube

Politieagenten in het Amerikaanse Miami hebben maandag een zwarte therapeut neergeschoten toen hij een patiënt probeerde te helpen. De agenten waren uitgerukt nadat ze berichten ontvingen over een gewapende man die zelfmoord wilde plegen, zo meldt AP donderdag. Ze vuurden drie kogels af op de man, die op zijn rug lag, met zijn armen omhoog.

Op een video die werd gemaakt door een buurtbewoner is te zien hoe agenten de 47-jarige Kinsey opdragen om op zijn buik te gaan liggen. Naast hem zit zijn patiënt, een 27-jarige jongen met autisme. Kinsey negeert de opdrachten van de politie en roept dat er geen reden is om wapens te trekken.

“Het is een speelgoedauto”, zegt Kinsey in de video over het vermeende wapen. “Ik ben zijn begeleider bij de instelling.” Op de video is niet te zien dat de therapeut geraakt wordt. Wel wordt hij aan het einde van de opname ingerekend, net als zijn patiënt. De agent die schoot is na het incident tijdelijk geschorst.

Spanningen

Er heerst in de VS veel spanning tussen de politie en de zwarte gemeenschap. Eerder deze maand laaiden protesten van de Black Lives Matter-beweging op nadat twee zwarte mannen dood werden geschoten door politieagenten. Van beide incidenten - de dood van de 37-jarige Alton Sterling in Baton Rouge en Philando Castile (32) in Minnesota - werden videobeelden op social media geplaatst.

Tijdens een Black Lives Matter-demonstratie in Dallas op 7 juli ging het mis: vijf politieagenten werden doodgeschoten, zes anderen raakten gewond. De dader zei ontzet te zijn door het politiegeweld tegen zwarte mannen. In Baton Rouge vond deze week ook een aanval plaats op de politie, waarbij drie agenten om het leven kwamen. De dader van die aanslag had in YouTubefilmpjes opgeroepen om “terug te vechten” tegen politiegeweld.

Lees ook onze analyse na de aanslag in Dallas : Moord agenten zet VS onder hoogspanning