Oud-PVV’er Hero Brinkman bij politie gedegradeerd

Recherche

Hero Brinkman ging na zijn politieke carrière terug naar de politie. Daar is hij nu disciplinair gestraft voor ernstig plichtsverzuim.

Hero Brinkman tijdens het congres van de Ondernemerspartij. Foto ANP/MARTIJN BEEKMAN

De Amsterdamse politieman Hero Brinkman (51) is door zijn werkgever voorwaardelijk ontslag aangezegd met een proeftijd van drie jaar wegens ernstig plichtsverzuim. Hij is door de politie ook in rang gedegradeerd.

De disciplinaire maatregelen tegen Brinkman – van 2006 tot 2012 Tweede Kamerlid voor de PVV – zijn getroffen na een klacht die advocaat Bart Swier namens een vrouwelijke cliënte indiende. Uit onderzoek is volgens Swier gebleken dat rechercheur Brinkman de vrouw in 2013 „willens en wetens wilde laten opdraaien voor een mishandeling die ze niet heeft gepleegd. De echte dader werd door Brinkman naar huis gestuurd”. De straf tegen Brinkman is ook genomen omdat hij in de nasleep van deze kwestie het OM publiekelijk voor leugenaar heeft uitgemaakt.

De kwestie vloeit voort uit een mishandelingzaak: een vrouw werd drie jaar geleden in een Amsterdams café met een glas in haar gezicht geslagen. Brinkman dwong een vrouw tot een bekentenis door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die ‘helder en duidelijk’ tonen wat er was gebeurd. Toen zich een paar maanden later een vrouw meldde die zei de echte dader te zijn, werd ze weggestuurd omdat de zaak al was opgelost. De politie ging ervan uit dat de dader die zich meldde dat deed op verzoek van de ouders van het meisje dat al was aangewezen als dader.

Swier liet deskundigen van de Universiteit van Maastricht onderzoek doen naar de bekennende verklaring. Zij concludeerden dat de verbalisanten, onder wie rechercheur Brinkman, „de waarheid benevelden” en „vals bewijs aanvoerden”. De verhoorders leden volgens de onderzoekers aan tunnelvisie tijdens de opsporing.

De advocaat noemt het „volledig terecht” dat er disciplinaire maatregelen zijn getroffen tegen Brinkman. „Het is een wonder dat hij niet meteen onvoorwaardelijk is ontslagen”.

Brinkman doet aangifte tegen Swier

Brinkman, die nu als voorman van de Ondernemerspartij probeert terug te keren in de Tweede Kamer, kondigde vrijdagmiddag na overleg met zijn advocaat aan dat hij aangifte wegens smaad doet tegen Swier. Brinkman schrijft dat Swier in NRC “aantoonbaar leugens en insinuaties” heeft gewekt “die voor mij onacceptabel zijn.”

“Politiewerk is mensenwerk en dat betekent dat een ieder fouten kan maken. De redenen voor de genomen disciplinaire maatregelen jegens mij vecht ik met volle overtuiging aan. Ik ben vast overtuigd van mijn integriteit en professionaliteit in deze zaak en uiteindelijk zal in onze rechtsstaat de rechter hierover moeten oordelen. Dat zou de advocaat Bart Swier, als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland, als geen ander moeten weten.”

Een woordvoerder van de politie Amsterdam zegt dat er geen informatie wordt gegeven over individuele personeelszaken.