Onderzoek naar beveiliging politie tijdens aanslag Nice

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken was de politie rondom de aanslag “zeer present”. Ooggetuigen spreken dit echter tegen.

Bloemen op de boulevard in Nice waar vorige week 84 mensen om het leven kwamen bij een aanslag.
Bloemen op de boulevard in Nice waar vorige week 84 mensen om het leven kwamen bij een aanslag. AFP PHOTO/VALERY HACHE

De inspectiedienst van de Franse politie gaat onderzoek doen naar de politiebeveiliging rond de Promenade des Anglais op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Het is nog altijd onduidelijk hoe een 19-tons vrachtwagen zonder hindernissen de plaats heeft kunnen bereiken waar duizenden mensen vorige week donderdagavond naar het traditionele vuurwerk stonden te kijken. 84 mensen kwamen om het leven en meer dan 200 mensen raakten gewond toen Mohamed Lahouaiej Bouhlel met de gehuurde truck op het feestvierende publiek inreed.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die het onderzoek gevraagd heeft, ligt zwaar onder vuur na de aanslag. Volgens de krant Libération zou hij hebben gelogen over de politie-inzet. Volgens Cazeneuve was de plek waar de vrachtwagen de Promenade op is gereden, afgezet door auto’s van de Nationale Politie. De vrachtwagen zou via het trottoir de blokkade hebben kunnen omzeilen. “De Nationale Politie was zeer present op de Promenade des Anglais”, zei Cazeneuve zaterdag. Premier Manuel Valls heeft soortgelijke verklaringen afgegeven.

Zorgen over gebrek aan transparantie

Maar ooggetuigen in Libération zeggen slechts twee agenten van de gemeentepolitie van Nice bij de entree van de Promenade te hebben gezien. De toegang tot het voetgangersgebied was niet anders dan met eenvoudige dranghekken geblokkeerd, zo toont een foto op de voorpagina van de krant vandaag. Al rond half negen zou de Nationale Politie zijn vertrokken. ‘Fouten en een leugen’, kopt de krant donderdag op de voorpagina.

Cazeneuve reageerde boos op wat volgens hem “onwaarheden” van Libération zijn. Volgens hem stonden op een andere plek, vierhonderd meter verderop, wel degelijk agenten van de Nationale Politie om het verkeer te om te leiden.

Twitter avatar BCazeneuve Bernard Cazeneuve [Communiqué] Sur les graves contre-vérités publiées par Libération le 21 juillet au sujet de #Nice @libe https://t.co/0eY13poaeh

De krant is normaal gesproken de socialistische regering goed gezind, maar maakt zich zorgen over het gebrek aan transparantie, schrijft redactiechef Johan Hufnagel. “Het probleem is niet de beveiliging, het is makkelijk die te kritiseren als een drama eenmaal gebeurd is.”

Een van de felste critici direct na de aanslag was oud-burgemeester Christian Estrosi, nu regiovoorzitter. Maar ook het door hem in Nice geïntroduceerde videotoezicht op het verkeer zou niet gefunctioneerd hebben. Sinds september 2014 zijn vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in het centrum van Nice niet toegestaan. Maar Bouhlel is er niet alleen op 14 juli in geslaagd de stad in te komen, maar ook tijdens verkennende ritjes in de twee dagen ervoor.