Omkoping Boete van 1,6 mln voor bedrijf Karimoval

Takilant, het bedrijf van de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova, moet een boete van bijna 1,6 miljoen euro betalen wegens omkoping en valsheid in geschrifte.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. Ook is voor 123 miljoen euro aan aandelen geconfisqueerd.

Takilant kreeg grote bedragen aan smeergeld van twee in Nederland gevestigde telecombedrijven, VimpelCom en TeliaSonera. In ruil voor zo’n 300 miljoen euro kregen de bedrijven toegang tot het Oezbeekse mobieletelefoon-netwerk. Ook kreeg Takilant 6 procent van de aandelen van het Oezbeekse dochterbedrijf van Telia. Deze aandelen zijn nu verbeurd verklaard.

De rechtszaak werd gehouden in Nederland omdat VimpelCom en TeliaSonera in Nederland gevestigd zijn. Ook werden de steekpenningen grotendeels via Nederlandse betaalrekeningen betaald.

Het Openbaar Ministerie had de hoogst mogelijke boete voor Karimova’s bedrijf Takilant geëist: bijna vijf miljoen euro voor omkoping, valsheid in geschrifte en de confiscatie van aandelen met een waarde van 310 miljoen euro. De rechtbank sprak Karimova echter vrij van witwassen.

Met VimpelCom, dat buiten Nederland 200 miljoen klanten heeft, schikte de Nederlandse justitie eerder voor 358 miljoen. Het onderzoek naar Telia is nog gaande in vier landen, waaronder Nederland. (NRC)