Mogelijk brein achter aanslag Dhaka opgepakt

Donderdag werden vier leden van terreurbeweging Jamaat-ul-Mujahideen opgepakt.

Bengaalse militairen voor de bestorming van het restaurant in Dhaka waar eerder deze maansd22 mensen werden vermoord.
Bengaalse militairen voor de bestorming van het restaurant in Dhaka waar eerder deze maansd22 mensen werden vermoord. Foto AP

In Bangladesh zijn donderdag vier leden van de fundamentalistisch-islamitische terreurbeweging Jamaat-ul-Mujahideen (JMB) gearresteerd. Onder hen is een leider die verdacht wordt van het organiseren van de aanval op een restaurant in Dhaka eerder deze maand, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de Bengaalse veiligheidsdienst.

Het viertal werd opgepakt toen de veiligheidsdienst een appartement aan de rand van Dhaka binnenviel. Hierbij werden wapens, grote hoeveelheden munitie en materiaal om explosieven mee te vervaardigen aangetroffen. Ook vonden de autoriteiten jihadistische boeken. In de woningen werden nieuwe rekruten van de terreurgroep opgeleid.

De slachtoffers van de aanslag op het restaurant waren hoofdzakelijk buitenlanders. Het brein achter de aanval was de JMB-leider voor het zuiden van Bangladesh. Het geweld werd eerder deze maand opgeëist door Islamitische Staat, dat eerder aanslagen pleegde in Bangladesh.

Maar het land kampt ook met terroristen van eigen bodem. Vooral de afgelopen maanden nam het aantal aanvallen door extremistische militanten op religieuze minderheden, buitenlanders, wetenschappers of andere doelwitten toe. Veelal wordt er bij moordpartijen gebruikgemaakt van kapmessen. Alle mensen die betrokken waren bij de aanslag in Dhaka waren Bengalen.