Koenders: intimidatie Turkse Nederlanders onacceptabel

Het kabinet reageert in een Kamerbrief voor het eerst uitgebreid op de gebeurtenissen in Turkije afgelopen weekend.

Koenders op een bijeenkomst van Europese minister van Buitenlandse Zaken eerder deze week.
Koenders op een bijeenkomst van Europese minister van Buitenlandse Zaken eerder deze week. Foto Jonas Roosens/ANP

Het onderling intimideren van en door Turkse Nederlanders na de couppoging vorige week in Turkije is onacceptabel. Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden daarin op vooral aangifte hiervan te doen.

“Conflicten of spanningen waar dan ook in de wereld zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land”, schrijft de bewindspersoon. “Het kabinet doet hierbij opnieuw een klemmend beroep op iedereen om de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen.”

Afgelopen weekend werd er ook in Nederland geprotesteerd tegen de staatsgreep in Turkije. Onder meer bij de consulaten in Rotterdam en Deventer kwamen Turken bijeen om hun ongenoegen te laten blijken. Aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, volgens president Erdogan het brein achter de couppoging, zijn de afgelopen dagen het mikpunt van haatcampagnes. Gülenisten worden uitgemaakt voor landverraders en ook fysiek bedreigd.

Volgens Koenders is het onacceptabel wanneer er door Erdogan-aanhangers wordt opgeroepen tot een “grote schoonmaak”. Vanuit de overheid wordt er volgens het kabinet nauw contact onderhouden met allerlei Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen dreigen of die het mikpunt zijn van deze haatcampagnes.

“Onverenigbaar met toetreding tot de EU”

Recente uitspraken van Erdogan, onder meer dat hij overweegt de doodstraf weer in te voeren, zijn voor de minister van Buitenlandse Zaken niet direct reden om de gesprekken over het visumvrij reizen voor Turkije op te schorten, zoals het CDA bijvoorbeeld wil. Wel spreekt de bewindspersoon nogmaals zijn zorgen uit over de ontwikkelingen in Turkije. Hij verwijst daarbij ook naar het tijdelijk opschorten van de uitvoering van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) om zo de gisteren afgekondigde noodtoestand te kunnen doorvoeren. Koenders zegt daarover:

“De doodstraf is niet te verenigen met de fundamentele voorwaarden voor lidmaatschap van de Raad van Europa, noch met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), noch met toetreding tot de Europese Unie.”