Justitie pakt bestuurders en NS aan om fraude

Aanbesteding

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de belangrijkste betrokkenen bij de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het gaat om staatsdeelneming NS, een voormalig NS-bestuurder, een ex-bestuurder van Abellio, twee ex-bestuurders van Qbuzz en een externe adviseur. Dat heeft het OM gisteren bekendgemaakt.

Justitie verdenkt ze van „niet-ambtelijke omkoping en/of valsheid in geschrift en/of het schenden van bedrijfsgeheimen”.

Eén van de vervolgde bestuurders is zeer waarschijnlijk voormalig NS-topman Timo Huges. Het OM wil dat bevestigen noch ontkennen. Huges’ advocaat reageerde gisteren niet op een verzoek om commentaar.

De kwestie draait om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg vanaf eind 2017. NS-dochter Abellio won die aanbesteding met het eigen dochterbedrijf Qbuzz. Maar na intern onderzoek door NS bleek dat men bij het aanbestedingsproces gebruik maakte van informatie die werd verkregen door, via een schijnconstructie, een medewerker van concurrent Veolia in te huren.

Timo Huges werd een jaar geleden ontslagen bij de NS nadat bleek dat hij van die constructie op de hoogte was en daarover had gelogen. Hij kreeg zes maanden salaris mee: 179.000 euro.

Het OM noemt de overtredingen „ernstig” en zegt tot de vervolging over te gaan omdat „burgers en bedrijven erop moeten kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt”.

Veolia stelde NS vorig jaar aansprakelijk voor miljoenenschade als gevolg van tegenwerking en spionage. De Autoriteit Consument & Markt onderzoekt nog of NS zich schuldig maakte aan machtsmisbruik.

    • Camil Driessen