Het viral-filmpje was beter

Comedy Heaven on Earth is vermoeiend en horrorfilm Lights Out voelt als een vertrouwde b-film. Als je met dit warme weer toch de moeite neemt naar de bioscoop te gaan, ga dan naar misdaaddrama Suburra, over de maffia in Rome.

Soms heb je maar drie minuten nodig om een horrorfilm te maken die meer dan drie miljoen mensen de stuipen op het lijf jaagt. Dat gebeurde regisseur David F. Sandberg, wiens korte film Lights Out in 2013 ‘viral’ ging. Het uitgangspunt is even simpel als sterk: een vrouw wordt geterroriseerd door een wezen dat je alleen in het schemerduister kunt ‘zien’.

Terug naar de aloude schaduwen onder het bed dus. Op speelfilmlengte levert dat een vertrouwd aandoende B-film op: effectief, recht voor z’n raap, met de ‘backstory’ uitgesmeerd tot een heus familiedrama. Het is een debuut dat Sandberg op de kaart zet als nieuw horrortalent, maar bij verre na niet de impact heeft van een vergelijkbaar simpel en lowbudget-verhaal als bijvoorbeeld de originele Let the Right One In. Met een lengte van amper 80 minuten ontbeert het scenario subtiliteit, en soms op kleine punten ook logica, zodat je vermoedt dat er flink wat mislukte scènes in de montage zijn achtergebleven. Er gebeuren soms prachtige en inventieve dingen met licht, dat moet ook wel in een film over zichtbaarheid in het donker, maar veel te weinig.

    • Dana Linssen