Vrouwen verkrachten mag, zei de legerrabbijn

Israël Ondanks omstreden uitspraken over vrouwen en homoseksuelen is Eyal Karim voorgedragen als opperrabbijn van de Israëlische strijdkrachten. Het leger is juist trots op zijn tolerantie.

Rabbi Eyal Karim
Rabbi Eyal Karim Foto Israeli Defence Force

Hij beschimpte vrouwen, homo’s en christenen. Toch wordt de 59-jarige Eyal Karim voorgedragen als opperrabbijn van het Israëlische leger.

De gewraakte uitspraken liegen er niet om. Zo heeft Karim gezegd dat het soldaten tijdens gevechten is toegestaan om niet-Joodse vrouwen te verkrachten, dat vrouwen te sentimenteel zijn om te getuigen in een rechtbank en dat vrouwen in het leger überhaupt niet toegestaan zijn, evenmin als zangeressen bij legerceremonies. Mannen kunnen niet onder een vrouw dienen, want dan zijn hun ogen de hele tijd op haar gericht.

Gewonde terroristen, aldus Karim, zijn beesten die moeten worden gedood, en homo’s moeten worden genezen. Als een bevel van een meerdere tegen de religieuze wet ingaat, mag het worden genegeerd. En het Nieuwe Testament is het werk van ketters.

Karim deed deze uitspraken in een rol als vraagbaak op een religieuze website. Mensen wilden van hem weten hoe de Thora oordeelt over uiteenlopende zaken, en Karim gaf zijn analyse. Dit belemmert hem naar eigen zeggen niet om te functioneren in een organisatie waar de door hem beschimpte groepen volwaardig deel van uitmaken.

De uitspraken liggen extra gevoelig omdat het Israëlische leger juist trots is op zijn tolerantie. Volgens legerchef Gadi Eisenkot heeft Karim beloofd dat hij „ieder persoon, ongeacht religie, geslacht en seksuele voorkeur, zal respecteren”, en zal zijn benoeming daarom worden doorgezet.

Bevoegdheden

Een Israëlische legerrabbijn heeft ruimere verantwoordelijkheden dan bijvoorbeeld een Nederlandse legerdominee. Zo gaat het rabbinaat over de koosjere keuken, over de legersynagoge en over militaire begrafenissen. Bovendien is het altijd een rabbijn die bij gesneuvelde soldaten de dood moet vaststellen.

Afgelopen week kwam er nog een tweede legerrabbijn in opspraak. Yigal Levinstein, hoofd van een pre-militaire academie, had gehekeld dat soldaten wordt geleerd om „homoseksuele perverselingen” te accepteren. De legerleiding heeft hem om opheldering gevraagd. Overigens kreeg Levinstein juist bijval van 250 collega-rabbijnen, die vinden dat hun het zwijgen wordt opgelegd.

Enkele opvallende uitspraken van Karim:

De relletjes rond de twee rabbijnen leggen een kloof bloot tussen twee kanten van de maatschappij, die weerspiegeld worden in het leger. Aan de ene kant staan de relatief liberale en seculiere generaals; aan de andere kant de groep religieuze zionisten, waartoe ook Karim en Levinstein behoren. De invloed van de tweede groep, die veel inwoners van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bevat, neemt toe. Beide rabbijnen zijn of waren verbonden aan scholen in bezet gebied.

Exemplarisch is een voorval tijdens de Gaza-oorlog van 2014. Kolonel Ofer Winter gaf zijn soldaten een brief waarin hij zei dat de geschiedenis hen had „uitverkoren om de strijd aan te vangen tegen de terroristische Gazaanse vijand, die Israëls God vervloekt, belastert en verfoeit”. De brief eindigde met een bijbels citaat waarin de Israëlische strijders op het slagveld goddelijke bescherming werd beloofd.

Stafchef Eisenkot wil verhinderen dat de invloed van het religieus-zionistische kamp te groot wordt. Zo heeft hij aangekondigd dat de afdeling ‘Joods bewustzijn’ wordt weggehaald bij het militair rabbinaat en wordt ondergebracht bij personeelszaken. In een brief aan zijn officieren schreef Eisenkot dat het leger van het volk is en een breed spectrum van de Israëlische samenleving omvat. En daarom is er een verandering nodig, aldus de hoogste baas.

„Datgene wat de soldaten verenigt, moet worden gevoed.”