Grote Inbeslagname

VS pakken Maleisische kleptocratiezaak aan

De Maleisische premier Najib Razak is opnieuw in opspraak gekomen, nu de Amerikaanse justitie woensdag een procedure in gang heeft gezet om tegoeden en goederen ter waarde van een miljard dollar in beslag te nemen. Die zouden afkomstig zijn geweest en gefinancierd met illegaal weggesluisd geld uit een door Najib opgericht investeringsfonds van de overheid, 1MDB. Het gaat onder meer om schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet, juwelen en onroerend goed in Beverly Hills. Volgens de Amerikanen is er in 2013 een bedrag van 681 miljoen dollar, dat door het fonds in obligaties was uitgegeven, overgemaakt op de particuliere rekening van ‘Malaysian Official 1’. Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie premier Najib Razak niet bij naam noemde, bevestigde een anonieme functionaris tegenover het persbureau AP dat het om de Maleisische premier gaat. Het is de grootste zaak die de kleptocratie-afdeling van het ministerie ooit bij de hand heeft gehad. (NRC)