Froome te sterk voor Dumoulin in klimtijdrit

De Brit pakte ruim een minuut op zijn naaste belagers. Bauke Mollema behield zijn tweede plaats in het klassement.

Foto Jeff Pachoud / AFP

Tom Dumoulin heeft donderdag geen derde ritzege kunnen boeken in de Tour de France. De Nederlander leek lang de beste in de klimtijdrit van Sallanches naar Mégève, maar werd uiteindelijk nog geklopt door Chris Froome. De Britse geletruidrager was op de streep 21 seconden sneller dan Dumoulin.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le classement de l’étape /The stage classification #TDF2016 https://t.co/CudJ3bCWqo

Meteen na zijn tijdrit zei Dumoulin al te vrezen dat zijn tijd niet goed genoeg was voor de ritwinst. De ene klassementsrenner na de andere moest echter tijd toegeven op de Nederlands kampioen tijdrijden. Alleen Fabio Aru en Richie Porte kwamen met een achterstand van 12 seconden nog enigszins in de buurt.

Lang zat Dumoulin op de zogeheten ‘Hot Seat’:

Twitter avatar LeTour Le Tour de France .@tom_dumoulin est concentré sur la course des favoris / @tom_dumoulin is focus on the GC contenders race! #TDF2016 https://t.co/zeJCtSGvQd

Ook Froome leek het aanvankelijk af te leggen tegen Dumoulin, toen hij op het eerste tussenpunt bijna vijftien seconden langzamer was. De tweevoudig Tourwinnaar bleek zijn race echter goed opgebouwd te hebben en was bij het laatste tussenpunt voor de aankomst al sneller dan Dumoulin. In Mégève was dat nog steeds zo.

Mollema klampt vast aan tweede plek

Bauke Mollema wist in de achttiende etappe zijn tweede plek te verdedigen, maar moest wel iets van zijn voorsprong inleveren. Op Adam Yates, de nummer drie van het klassement, verloor hij twee seconden. Ten opzichte van nummer drie Nairo Quintana was Mollema vijftien seconden langzamer in de klimtijdrit.

Met nog twee zware bergetappes voor de boeg heeft de 29-jarige Mollema nu nog 24 seconden voorsprong op Yates en 45 seconden op Quintana. Voor morgen staat de laatste aankomst bergop op het programma. Maar voordat hij kan beginnen aan de tien kilometer lange klim naar Saint-Gervais Mont Blanc moet hij eerst drie andere beklimmingen over.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De top-10 van het algemeen klassement. Bauke Mollema houdt zijn tweede plek vast. #TDF2016 https://t.co/KYnGUwjNlf

Froome verstevigt positie verder

Klassementsleider Chris Froome lijkt inmiddels vrij zeker van zijn derde eindzege in de Tour. De Brit van Team Sky breidde zijn voorsprong op Mollema uit tot bijna vier minuten. Zonder slechte dag of valpartij is het niet waarschijnlijk dat hij zijn eerste plaats nog gaat verliezen.