Er wordt al te veel geleuterd

Mislukte staatsgreep in Turkije, aanslag in Nice, rassenonrust in de VS, en de Republikeinse Conventie stelt dat opponent Hillary Clinton een misdadiger is: het grote nieuws blijft maar binnenstromen.

Maar oei, er zijn geen talkshows om dit alles te bespreken. Hoe moet dat nu met het nationale debat? Dat vindt toch in de talkshows plaats? Hoe moeten we nu weten wat we er van vinden?

Dat kan door bijvoorbeeld gewoon naar het late nieuws en Nieuwsuur te kijken en zelf een mening te vormen. Of geen mening, want dat mag ook. Je kunt ook de ontwikkelingen in Turkije volgen zonder partij te kiezen tussen Erdogan, Gülen of het leger.

Het is juist een zegen dat we zonder talkshows zitten. Er wordt te veel geleuterd op tv. Talkshows verstoren het nationale debat meer dan dat ze het onderhouden. Nieuws moet in talkshows altijd naar Nederland vertaald worden, en naar persoonlijke ervaringen. Liever dan feiten en weloverwogen duiding brengen ze relletjes, grote emoties, extreme meningen. Dus Abou Jahjah mag bij Pauw het plaatsen van antisemitische cartoons verdedigen. Dat is goed voor het amusement – en daar zijn de talkshows ook voor – maar je wordt er niet wijzer van.

In De Wereld Draait Door en Pauw zie je steeds minder politici of andere bazen en deskundigen. Liever werken de shows met hun eigen stamgasten, die over alles kunnen meepraten – vergelijkbaar met columnisten in kranten. Dus als Pauw nu een uitzending zou hebben gehad, dan zou de toestand in Turkije worden geduid door Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Columnist Jan Mulder zou in DWDD over Nice komen praten omdat hij daar ook wel eens op het terras heeft gezeten. En dan moet zanger Guus Meeuwis ook nog even zijn mening geven, omdat hij toevallig aan tafel zit.

Talkshowliefhebbers hoeven trouwens niet helemaal cold turkey te gaan. RTL Late Night heeft besloten om juist wel tijdens de vakantie door te gaan. Weliswaar zonder de charismatische presentator Humberto Tan, maar met de adequate Peter van der Vorst. Cabaretier Jan Jaap van der Wal verzorgt een nieuwsblok, vaak zonder grappen, waardoor je als kijker ook prima bent bijgepraat.

RTL Late Night is nog veel lichter dan DWDD of Pauw, maar als er iets gebeurt, is daar wel degelijk ruimte voor. Zo improviseerde de show zich vrijdagavond door de Turkse staatsgreep heen, had de show maandag een ooggetuige van Nice, en burgemeester Aboutaleb kwam langs om de Turkse Rotterdammers streng toe te spreken. Dinsdag zat NOS-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal bij de concurrent om uit te leggen wat deze Republikeinse Conventie anders maakt dan de veertig vorige.

Een drastische vermindering van de talkshows; heerlijk. Laten we dat ook in de andere seizoenen zo houden.