Eigenaar Kickass Torrents opgepakt in Polen

Artem Vaulin wordt verdacht van het schenden van auteursrechten en witwaspraktijken.

Screenshot van Kickass Torrents, waarop bestanden illegaal te downloaden zijn.
Screenshot van Kickass Torrents, waarop bestanden illegaal te downloaden zijn. Foto Lex van Lieshout - ANP

De eigenaar van torrentwebsite KickAss Torrents (KAT) is woensdag in Polen opgepakt. Dat hebben Amerikaanse juristen laten weten, meldt persbureau Reuters. De 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin wordt verdacht van het schenden van het auteursrecht van films, muziek en andere media met een gezamenlijke waarde van meer dan 1 miljard euro.

De Verenigde Staten hebben om de uitlevering van Vaulin gevraagd. Behalve copyrightschendingen wordt de man ook verdacht van witwaspraktijken. KAT heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd. De website is sinds de arrestatie van Vaulin offline.

Miljoenenbusiness

Volgens de Amerikaanse juristen wordt de waarde van KAT geschat op zo’n 49 miljoen euro. De website trekt meer dan 50 miljoen bezoekers per maand en prijkt op de zeventigste plek van best bezochte webpagina’s ter wereld. KAT deelt al sinds 2008 films en andere media via peer-to-peernetwerken. Jurist Zachary Fardon zei woensdag in een verklaring:

“Het schenden van het auteursrecht brengt flinke schade toe aan artiesten en ondernemingen wier inkomen afhangt van hun creatieve uitingen [...] Vaulin gebruikte het internet om enorme schade toe te brengen aan die artiesten.”

Lees ook: Kim Dotcom, de Duitse hacker die de Nieuw-Zeelandse politiek kaapt

Juristen, artiesten en organisaties die het opnemen voor het beschermen van de auteursrechten hebben het de afgelopen jaren opgenomen tegen meerdere illegale downloadnetwerken. Eerder werden Napster en Megaupload al uit de lucht gehaald. Megaupload-oprichter Kim Dotcom werd in 2012 in Nieuw-Zeeland opgepakt. Hij probeert momenteel zijn uitlevering aan de VS te voorkomen.