ECB

Draghi & co. houden rente op 0

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd. Ook wordt het opkoopprogramma van obligaties vooralsnog niet uitgebreid. Dat heeft de ECB donderdag na de maandelijkse beleidsvergadering bekendgemaakt. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op 0 procent staan.

Via de lage rente en het maandelijks opkopen van 80 miljard euro aan obligaties probeert de ECB de inflatie omhoog te krijgen naar 2 procent. Die inflatie ligt nu iets boven de 0 procent. Lage inflatie is volgens de theorie die de ECB aanhangt slecht voor de economie omdat aankopen worden uitgesteld. Het probeert daarom via drastische maatregelen de inflatie te doen stijgen. ECB-president Mario Draghi sloot donderdag niet uit dat de ECB de rente in de toekomst verder verlaagt of het opkoopprogramma verder verhoogd. Hij zei dat het opkopen van obligaties doorgaat „tot 2017 of langer als dat nodig is”.

Draghi zei dat er veel onzekerheden boven de markt hangen. Geopolitiek onrust is er daar een van. Over de Brexit zei Draghi tussen de regels door dat de schade vooralsnog meevalt. Hij vindt dat de cijfers die de ronde doen over een ‘Brexit-krimp’ van de Europese economie van 0,2 tot 0,5 procent „met een korreltje zout genomen moeten worden” . Volgens Draghi kan pas echt iets over de Brexit-schade worden gezegd als duidelijk is hoe het Britse vertrek wordt vormgegeven. (NRC)