ECB: eventuele gevolgen Brexit pas later duidelijk

Pas over een aantal maanden heeft de Europese Centrale Bank volgens Draghi voldoende informatie om de situatie goed te kunnen inschatten.

ECB-president Mario Draghi (rechts) met vicepresident Vitor Constancio.
ECB-president Mario Draghi (rechts) met vicepresident Vitor Constancio. Foto Ralph Orlowski / Reuters

De economische gevolgen van het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten zijn voorlopig nog moeilijk in te schatten. Reden voor directe actie van de Europese Centrale Bank (ECB) is er dan ook nog niet, zo liet president Mario Draghi donderdag weten in een toelichting op het rentebesluit.

Eerder op de middag maakte de centrale bank van de eurozone al bekend dat de belangrijkste rentetarieven gelijk blijven. De refirente – het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB – blijft 0 procent, de depositorente -0,4. Ook verandert de ECB niets aan de omvang van het opkoopprogramma voor obligaties.

Het IMF verlaagde eerder deze week de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie. Aanleiding daarvoor was de Brexit.

Pas over een aantal maanden heeft de Europese Centrale Bank volgens Draghi voldoende informatie om de situatie goed te kunnen bekijken. Mocht dan blijken dat meer maatregelen nodig zijn, dan deinst de Italiaan daar niet voor terug. In geval van nood worden “alle toegestane middelen” overwogen, zo herhaalde Draghi nog maar eens.

‘Geen enkele meetbare invloed’

Tot dusver lijkt de uitkomst van het referendum echter “geen enkele meetbare invloed” te hebben op de inflatieverwachtingen, zei Draghi in een reactie op vragen. Die verwachtingen voor middellange termijn bekijkt de ECB nauwgezet bij het bepalen van nieuwe maatregelen. De centrale bank streeft ernaar de geldontwaarding op iets minder dan 2 procent te houden.

De schattingen van verschillende instanties dat een Brexit een negatieve impact van 0,25 tot 0,5 procent hebben op de economie, moeten volgens Draghi “met een korrel zout” genomen worden. Momenteel zijn er nog te veel onzekerheden om écht betrouwbare ramingen te maken, aldus de Italiaan.

“Dat hangt af van hoe lang de onderhandelingen [over een Brits vertrek uit de EU] duren en ook wat de uitkomst ervan is.”

Volgens Draghi bleef de spanning op de markten na de Brexit binnen de perken. Dat had deels te maken met het beleid van de ECB, maar ook met de markten zelf. Die “doorstonden de plotse piek in onzekerheid met bemoedigende veerkracht”, aldus de ECB-president.