Duitsland bezorgd over noodtoestand in Turkije

De Duitse minister Steinmeier keurt het af dat Ankara met “ondemocratische middelen” op de couppoging reageert

Archieffoto uit 2014 van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.
Archieffoto uit 2014 van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Foto Bart Maat / ANP

Duitsland heeft bezorgd gereageerd op het afkondigen van de noodtoestand in Turkije. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier keurt het af dat Ankara met “ondemocratische middelen” op de couppoging reageert.

Woensdagavond laat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten de noodtoestand in te zullen stellen. Dat is volgens het staatshoofd nodig om de Gülen-beweging met wortel en tak uit te roeien. Erdogan houdt de in de VS woonachtige prediker Fethullah Gülen en diens volgelingen verantwoordelijk voor de verijdelde staatsgreep. Turkije heeft de Amerikaanse regering om Gülens uitlevering gevraagd.

Golf van maatregelen

Eerder bekritiseerde Berlijn al voornemens van Turkije om de doodstraf opnieuw in te voeren. Ook de arrestaties van duizenden rechters en burgers, het ontslag van tienduizenden anderen en een uitreisverbod voor academici worden door Duitsland en de Europese Unie met lede ogen aangezien. Steinmeier zei te hopen dat de noodtoestand zo snel mogelijk weer wordt opgeheven.

Lees ook: Turken zwaar beledigd door alle kritiek uit Europa

“Deze mensen [het Turkse volk, red.] verdienen het toch dat hun rechtsstaat behouden blijft”, zei bondskanselier Angela Merkel eerder. Zij belde maandag met Erdogan om haar bezorgdheid over diens ferme reactie op de putsch uit te spreken.

Gevolgen

De noodtoestand in Turkije is afgekondigd voor een periode van drie maanden. Dit heeft onder meer tot gevolg dat Erdogan het parlement kan passeren bij het doorvoeren van wetswijzigingen. Ook kunnen de rechten en vrijheden van burgers beknot worden als dat volgens de regering nodig is. De president beloofde op een persconferentie woensdagavond dat hij de democratie en burgerrechten zal respecteren.

Lees ook: Een overzicht van de 50.000 opgepakte of ontslagen Turken

Of Turkije onder de indruk zal zijn van Steinmeiers kritiek, valt te betwijfelen. Woensdagavond zei Erdogan al dat Europa “geen recht van spreken heeft” als het op kritiek op het Turkse optreden aankomt. Sterker nog, volgens Erdogan zouden buitenlandse mogendheden mogelijk betrokken zijn geweest bij de couppoging. Welke landen dat zouden kunnen zijn, zei de president niet.

Tijdlijn gebeurtenissen rondom coup in Turkije (bron: Al Jazeera):