Deutsche Bank als laatste over de streep

rentederivaten

Deutsche Bank sluit zich alsnog aan bij de compensatieregeling voor ondernemers met rentederivaten. Dat maakte de bank donderdag bekend.

Begin deze maand presenteerde een ‘commissie van wijzen’ op verzoek van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een collectieve oplossing voor de 16.000 mkb-ondernemers die vanaf 2005 zo’n 20.000 rentederivaten aanschaften.

Bij het verstrekken van leningen verkochten banken jarenlang tegelijkertijd rentederivaten zodat ondernemers zich konden indekken tegen een stijgende rentestand. De banken vertelden niet dat de ondernemers flink moesten bijbetalen bij een dalende rente. Veel ondernemers raakten daardoor in de financiële problemen.

ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot gingen direct akkoord met de dwingende oplossing van de commissie . Rabobank, de bank die de meeste derivaten verkocht, sloot zich er enkele dagen later bij aan. Nu ook Deutsche Bank het plan omarmt, hebben alle banken die in Nederland derivaten verkochten het onderschreven.

Deutsche Bank maakt niet bekend hoeveel de compensatieregeling de bank zal kosten. Met ongeveer 700 verkochte derivaten was de bank een relatief kleine speler in derivatenland. De meeste derivaten (11.000) zijn door Rabobank verkocht. Die bank heeft tot nog toe 700 miljoen euro opzij gezet voor compensatie. ABN Amro zette 480 miljoen opzij.

Deutsche Bank stelt in een persbericht „het net zoals de andere banken in Nederland belangrijk te vinden om dit dossier te sluiten en duidelijkheid te creëren voor haar klanten”.