‘De Zwarte Cross biedt troost’

Interview Gerda Havertong

Gerda Havertong, bekend van ‘Sesamstraat’, leidt zondag een kerkdienst op festival Zwarte Cross. „In deze tijden haal ik inspiratie uit de Bijbel.”

Gerda Havertong: „Ik hou wel van een beetje crossen.” Kleding en crossmotor van Motorcentrum Deventer
Gerda Havertong: „Ik hou wel van een beetje crossen.” Kleding en crossmotor van Motorcentrum Deventer Foto Lars van den brink

Actrice, zangeres en schrijfster Gerda Havertong (Paramaribo, 1946) leidt zondagochtend een oecumenische kerkdienst in de Megatent op festival Zwarte Cross. Havertong, bekend van Sesamstraat, is geen onbekende op Zwarte Cross: ze deed al enkele malen mee aan de Celebrity Cross op het crossterrein in Lichtenvoorde en las op het festival van 2012 in het Achterhoeks voor uit het kinderboek Dikkie Dik. Ze schaart zich volmondig achter het thema van Zwarte Cross dit jaar: Say Yes To Apartigheid.

Hoe diep is uw band met de Zwarte Cross?

„Diep, heel diep. Ik woon in Twenthe en de Zwarte Cross staat hier bekend als een evenement waar saamhorigheid heerst en waar verrassend weinig opstootjes plaatsvinden. Een jaar of zestien geleden heb ik mij voor het eerst op het crossterrein gewaagd met een quad, zo’n racemonster op vier wielen. Ik hield altijd wel van een beetje hard rijden op een bromfiets of een scooter. In mijn jonge jaren heb ik daar heel Amsterdam mee onveilig gemaakt. Totdat ik [in 1995] betrokken was bij een ernstig auto-ongeluk en ik jarenlang niet durfde te rijden. Dat crossen op een quad heeft me weer over de drempel geholpen.”

Hoe ging het crossen u af?

„Mag ik eerst even zeggen dat ik de race een keer gewonnen heb? Maar die eerste keer ging het helemaal mis, toen mijn quad vast kwam te zitten in de modder. Bij het wegkomen deed het ding niet wat ik wilde. Het stuur en de wielen wilden een andere kant op dan ik. Het was een komische vertoning, met al die opspattende modder. De mensen dachten dat het een soort stunt was, maar er zat bij mij helemaal geen opzet achter.”

Wat mag er verwacht worden van uw bijdrage aan de oecumenische kerkdienst op de Zwarte Cross?

„Ik wil er een mooi ritueel van maken. Wat ik kan is een groep mensen bij de les houden. Ik heb pedagogiek gestudeerd met hoofdvak onderwijskunde. Spreken in het openbaar gaat me makkelijk af, maar dat is nog wat anders dan een preek houden. Een preek is een verlengstuk van het geloof. Je vertelt iets wat je uit het hart is gegrepen. De kunst is om troostrijke dingen met anderen te delen. Bijbelteksten geven mij moed. In deze tijd van grote turbulentie haal ik dikwijls inspiratie uit de Bijbel om mezelf, vrienden en anderen een richting te geven.”

Spreekt u voor alle geloofsovertuigingen?

„In iedere religieuze stroming vind je mensen die worstelen met de problemen die ze in hun leven tegenkomen. Het is niet makkelijk in de wereld van nu, waarin mensen elkaar uit naam van hun geloof pijn doen. Waar we naar moeten zoeken is een kruisbestuiving tussen al die opvattingen, al die religies. De Achterhoek en de Zwarte Cross zijn goede plaatsen om daarmee te beginnen. De mensen zijn er aardig en open. Of je nu Marokkaan bent, of Surinamer, of Zweed. We hebben allemaal het vermogen om naar elkaar te luisteren en elkaar troost te bieden.”

Wat bedoelt de organisatie met de spreuk ‘Say Yes to Apartigheid’?

„Precies wat ze zeggen. Apartig is Achterhoeks voor bijzonder, opzienbarend. Het is goed om apart te zijn. Ook als je anders bent dan anderen, of misschien wel júíst als dat zo is. Apartigheid is het tegenovergestelde van apartheid in discriminerende zin. Ik vind het mooi dat ze een spelletje met de taal spelen, zoals we in Sesamstraat ook vaak doen. Op straat kom ik moeders met kinderen tegen die me vertellen dat ze met mij op tv zijn opgegroeid. Daar ben ik trots op. En nu hebben ze Sesamstraat naar een hoekje van het televisiebestel verbannen, met het argument dat kinderen geen tv meer kijken maar dat ze liever met een tablet op de bank zitten. Je moet sámen kijken! Dan pas kun je als ouder aan je kind laten zien dat het plezierig is om kennis te vergaren.”

Wat wordt het thema van uw preek?

„De tekst waar ik mij al jaren door laat inspireren is Prediker 3, vers 1 tot en met 15. Er is een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede. Alles wat er nu gebeurt in de wereld is al eens eerder gedaan. Daar kun je lering uit trekken. Ik vind het een eer om dat op Zwarte Cross te mogen vertellen. Het is elke keer weer een hele toer voor de organisatie om dat festival uit de grond te stampen, met de brandweer erbij en met muziek in alle soorten en kleuren. Zeg maar tegen heel Nederland dat ze moeten komen en dat ze iets bijzonders gaan meemaken.”

Zwarte Cross: 21 t/m 24/7, Lichtenvoorde. Gerda Havertong leidt zondag 24/7 om 10.15 uur de kerkdienst in de Megatent. Inl: zwartecross.nl