Crimineel moet 58,5 miljoen aan de staat betalen

Het bedrag is minder dan de 89 miljoen die het Openbaar Ministerie had geëist.

Roos Koole/ANP

De 52-jarige Hindoestaanse Surinamer Bhagwandath P. is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld een bedrag van 58.578.135 euro aan wederrechtelijk verkregen inkomsten aan de staat te betalen. Het Openbaar Ministerie had tegen de man een ontneming van criminele winsten voor een bedrag van 89 miljoen euro geëist.

De verdachte kwam vijftien jaar geleden voor het eerst in beeld bij de politie. Hij beschikte over allerlei bedrijven waarmee onder meer cocaïne uit Suriname zou worden geïmporteerd. Ook zou hij het wegsluizen van het criminele geld hebben geregeld.

Geknoei met stortingsbewijzen

In 2008 achtte het gerechtshof in Den Haag de drugshandel niet bewezen. Wel werd hij tot een jarenlange celstraf veroordeeld wegens het witwassen van crimineel geld, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. De strafbare feiten zouden zich tussen 2000 en 2005 hebben afgespeeld.

Drugsgeld zou zijn gestort op rekeningen van zijn bedrijven. De man zelf ontkent dat het om zijn bedrijven gaat. De Rotterdamse rechtbank oordeelt dat de verdachte heeft geknoeid met stortingsbewijzen om de werkelijke identiteit van de geldstorter af te schermen.

De rechtbank:

“De legale herkomst van het geld is niet aannemelijk geworden. De veroordeelde heeft aldus wederrechtelijk voordeel verkregen en dit voordeel dient hem te worden ontnomen.”

Korting

Op het totaal terug te betalen bedrag wordt 5.000 euro korting verleent omdat de zaak nogal lang heeft gesleept. De advocaat van de verdachte, Nico Meijering, kondigt aan in hoger beroep te gaan.