VS leggen beslag op Van Goghs betaald uit fonds premier Maleisië

Weggesluisd geld Premier Najib Razak raakt in het nauw nu de Amerikaanse justitie beslag laat leggen op goederen en tegoeden ter waarde van een miljard dollar, gefinancierd uit een door hem opgericht overheidsfonds.

Foto Mohd Rasfan/ AFP

De Maleisische premier Najib Razak is opnieuw in opspraak gekomen, nu de Amerikaanse justitie woensdag een procedure in gang heeft gezet om tegoeden en goederen ter waarde van een miljard dollar in beslag te nemen. Die zouden afkomstig zijn geweest en gefinancierd zijn met illegaal weggesluisd geld uit een door Najib opgericht investeringsfonds, 1MDB. Het gaat onder meer om schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet, juwelen en onroerend goed in Beverly Hills.

Volgens de Amerikanen is er in 2013 een bedrag van 681 miljoen dollar, dat door het fonds in obligaties was uitgegeven, overgemaakt op de particuliere rekening van ‘Malaysian Official 1’. Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie premier Najib Razak niet bij naam noemde, bevestigde een anonieme functionaris tegenover het persbureau AP dat het om de Maleisische premier gaat. Het is de grootste grootste zaak, die de kleptocratie-afdeling van het ministerie ooit bij de hand heeft gehad.

Een Maleisische woordvoerder in Kuala Lumpur zei donderdag dat de regering zal meewerken met het Amerikaanse onderzoek. Hij wees erop dat de zaak al vorig jaar was onderzocht door Maleisië zelf. Toen concludeerde de minister van justitie, een vertrouweling van de premier, dat er niets onregelmatigs was gebeurd. In januari dit jaar zei echter ook de Zwitserse justitie over aanwijzingen te beschikken dat er voor vier miljard dollar was gestolen uit het overheidsfonds 1MDB.

Bovendien bleek eerder dit jaar dat de Saoedische koninklijke familie een bedrag van honderden miljoenen dollars op de privérekening van Najib had gestort. De premier zei dat hij het geld, dat bestemd zou zijn geweest, om islamitische fundamentalisten in toom te houden, grotendeels had teruggestort, op 61 miljoen dollar na.

Het 1MDB-fonds werd in 2009 opgericht door premier Najib Razak en was officieel bedoeld om infrastructurele projecten en nieuwe industrieën te financieren. In werkelijkheid werden er grote sommen geld – volgens de Amerikaanse justitie in totaal 3,5 miljard dollar – uit het fonds gebruikt voor uitgaven van een kleine elite. Daarmee zouden onder meer onroerend goed, juwelen en schilderijen zijn aangeschaft. Het fonds kampt inmiddels met schulden van zo’n 10 miljard dollar.

In Maleisië werden afgelopen najaar al protestdemonstraties gehouden wegens het 1MDB-schandaal, maar Najib Razak bleef gewoon zitten als premier. Hij kreeg harde kritiek te horen van de vader van het moderne Maleisië, zijn partijgenoot Mahathir Mohammed. De ironie is dat de 90-jarige Mohammed nu steun heeft gekregen voor een campagne om Najib via een referendum onder de bevolking af te zetten van zijn vroegere aartsrivaal Anwar Ibrahim. Deze leider van de oppositie zit gevangen op beschuldiging van ‘sodomie’, waarbij de bewijzen volgens mensenrechtenactivisten volledig waren gefabriceerd.