Aanslagpleger Nice kreeg mogelijk hulp vijf personen

Terrorisme  Voorbereidingen aanslag begonnen maanden geleden. Franse minister in zwaar weer om beveiliging.

De man die vorige week in Nice 84 mensen doodreed met een vrachtwagen, heeft zijn daad gedurende „meerdere maanden” voorbereid. Vijf mensen die hem daarbij mogelijk hebben geholpen zitten vast. Dat zei procureur François Molins van het Franse terorrismeparket donderdag in een persconferentie die nieuw licht wierp op de radicalisering van de tijdens de aanslag doodgeschoten 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Banden tussen hem en terreurgroep Islamitische Staat zijn niet gevonden. Maar de bewering van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dat Bouhlel „zeer snel”, mogelijk in enkele dagen, geradicaliseerd is, lijkt steeds twijfelachtiger.

Bouhlel wisselde vele honderden sms’jes en telefoontjes uit met de vier mannen en een vrouw die nu als mogelijke medeplichtigen zijn opgepakt. Een van hen zou vlak voor de aanslag nog bij Bouhlel in de vrachtwagen hebben gezeten. Een ander maakte daags na de aanslag selfies op plek waar Bouhlel toesloeg.

Geen van de verdachten - een Albanees koppel, een Tunesiër en twee Frans-Tunesische mannen - was bekend bij de inlichtingendiensten. Maar in een van de sms’jes ging het goedkeurend over de aanslag bij het blad Charlie Hebdo in januari 2015, zei Molins. Op de telefoon van Bouhlel zijn specifieke foto’s gevonden van de massa die een jaar eerder, op 14 juli 2015, het vuurwerk in Nice bekeek. Afgelopen april probeerde een van de verdachten Bouhlel er via Facebook van te overtuigen een vrachtwagen vol te laden en de remmen te ontregelen.

Cazeneuve ligt intussen zwaar onder vuur om de beveiliging in Nice. De krant Libération beschuldigde hem donderdag van „leugens”. Volgens Cazeneuve zouden agenten van de nationale politie met auto’s de boulevard hermetisch hebben afgesloten, maar Libération drukte een foto af waarop slechts gemeente-agenten met dranghekken te zien zijn. Ooggetuigen verklaarden tegenover de krant geen nationale politie te hebben opgemerkt.

Cazeneuve spreekt boos over „onwaarheden” en heeft een onderzoek beloofd van de inspectiedienst van de politie. Volgens hem stond de nationale politie een paarhonderd meter verderop.

Maar dan nog is er veel misgegaan bij de beveiliging van de mensenmassa. Want sinds september 2014 blijkt het niet toegestaan met vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton over de Boulevard des Anglais te rijden. Bouhlel slaagde daar niet alleen op 14 juli, maar ook in de twee voorafgaande dagen in.