Aanslagpleger Nice kreeg hulp bij voorbereiding

Hij zou al maanden bezig zijn geweest met de voorbereiding van de dodelijke aanslag.

De vrachtwagen waarmee Mohamed Bouhlel 84 mensen vermoorde.
De vrachtwagen waarmee Mohamed Bouhlel 84 mensen vermoorde. Foto Eric Gaillard / Reuters

De dader van de aanslag in Nice, waarbij vorige week 84 mensen om het leven kwamen, heeft hulp gekregen bij de voorbereiding van zijn daad. Dat zegt de Franse aanklager, Francois Molins, meldt AP. Ook zou de dader, de Tunesische Mohamed Bouhlel, al maanden bezig zijn geweest met de voorbereiding van de aanslag.

Vijf verdachten worden vervolgd om hun betrokkenheid bij de aanslag. Het gaat om vier mannen en een vrouw. Onder de mannen zijn een Tunesiër en een Albaniër. De overige verdachten hebben zowel de Franse als Tunesische nationaliteit.

Voorbereiding

De aanslag van vorige week werd opgeëist door terreurgroep IS, maar er is nog geen verband aangetoond tussen Bouhlel en de terreurbeweging. Volgens de Franse overheid moet Bouhlel ‘zeer snel’ geradicaliseerd zijn en volgens kennissen stond hij niet bekend als streng gelovige moslim. Toch zijn op zijn telefoon zoekopdrachten en foto’s gevonden die suggereren dat hij in 2015 al bezig was met de voorbereiding van de aanslag.

Eerder vandaag werd bekendgemaakt dat de Franse overheid een onderzoek instelt naar de beveiliging in Nice bij de Quatorze Juillet-viering waar Bouhlel zijn aanslag pleegde. Het is nog onduidelijk waarom Bouhlel in staat was met een vrachtwagen de afgesloten Avenue des Anglais te bereiken.