Aanklager opnieuw in beroep in moordzaak Pistorius

Het Openbaar Ministerie vindt de celstraf van zes jaar, die eerder deze maand werd opgelegd, “schokkend mild”.

Oscar Pistorius tijdens de behandeling van zijn zaak.
Oscar Pistorius tijdens de behandeling van zijn zaak. Foto Alon Skuy / AFP

De moordzaak tegen paralympisch atleet Oscar Pistorius duurt voort. De openbaar aanklager in Johannesburg gaat opnieuw in beroep tegen het vonnis van de rechtbank, die de 29-jarige ‘Blade Runner’ eerder deze maand veroordeelde tot zes jaar cel. In een verklaring noemt de aanklager die straf “schokkend mild”, schrijft AFP.

Volgens het Openbaar Ministerie in Zuid-Afrika staat de straf van Pistorius in geen verhouding tot het misdrijf waarvoor hij veroordeeld werd, de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013. Het OM eiste vorige maand vijftien jaar cel tegen de sprinter, in Zuid-Afrika de laagst mogelijke straf voor moord.

Lees ook: wat onze correspondent Bram Vermeulen over het vonnis schreef: Gerechtigheid of toch klassenjustitie?

Ook na de allereerste behandeling van de zaak in 2014 ging het OM al in beroep tegen de straf van Pistorius. De atleet werd toen veroordeeld voor dood door schuld en kreeg daarvoor een celstraf van vijf jaar. Na tien maanden, in augustus van vorig jaar, stond Pistorius al weer voorwaardelijk buiten.

‘Verzachtende omstandigheden’

In hoger beroep oordeelde een rechter eind vorig jaar echter dat Pistorius zich wel degelijk schuldig had gemaakt aan moord met voorbedachten rade. Het proces moest daarom worden overgedaan. Bij de moordzaak besloot de rechter Pistorius echter een lagere straf op te leggen dan het minimum voor moord, omdat er sprake zou zijn van “verzachtende omstandigheden”.

Pistorius werd op Valentijnsdag 2013 gearresteerd nadat hij vier schoten op de deur van zijn badkamer loste. Zijn vriendin en fotomodel Reeva Steenkamp, die in de badkamer zat, werd getroffen en stierf. Pistorius heeft altijd gezegd dat hij dacht dat het om een inbreker ging.