Zaak tegen overleden Nederlandse jihadist ingetrokken

De man overleed volgens de rechtbank hoogstwaarschijnlijk door het plegen van een zelfmoordaanslag in Falluja.

De verwoeste straten van Falluja op 28 juni 2016. De stad werd eind juni heroverd op Islamitische Staat (IS).
De verwoeste straten van Falluja op 28 juni 2016. De stad werd eind juni heroverd op Islamitische Staat (IS). Foto Haidar Mohammed Ali / AFP Photo

Een Nederlandse jihadverdachte die ervan verdacht wordt in Den Haag aangezet te hebben tot haat tegen Joden, wordt niet vervolgd. De rechtbank in Den Haag heeft de zaak niet-ontvankelijk verklaard, omdat het volgens de rechters vrijwel zeker is dat de man om het leven is gekomen. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de man in februari 2015 onder de strijdnaam Abu Abdul Rahman al-Hollandi een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Falluja heeft gepleegd.

Geen enkel teken van leven

De SITE Intelligence Group, een organisatie die terreurorganisaties monitort, meldde in februari 2015 dat er een zelfmoordaanslag in Falluja was gepleegd door een IS-vechter genaamd Abu Abdul Rahman al-Hollandi. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) konden toen niet bevestigen dat het inderdaad om een Nederlandse man ging. Wel stelde die laatste dat het “aannemelijk is dat het om een Nederlander gaat omdat er eerder door Nederlanders in Irak aanslagen zijn gepleegd”.

Er zijn nog steeds geen concrete bewijzen van het overlijden van de Nederlander. Zo is er geen stoffelijk overschot gevonden en zijn er geen beelden van de aanslag bekend bij de rechtbank. Toch is de rechtbank er vrijwel zeker van dat Al-Hollandi niet meer in leven is. De familie van de man heeft sinds februari 2015 niets meer van hem vernomen en Al-Hollandi maakte een video waarin hij zijn wilsbeschikking deelt. Ook op Twitter, waar hij tot januari 2015 erg actief was, is sinds de aanslag in februari niets meer van hem vernomen. De rechtbank acht het, anderhalf jaar later, onwaarschijnlijk dat er nog bewijs naar buiten komt waaruit blijkt dat de man nog in leven is.