Winschoten

‘Klopjacht’ van burgerwacht op asielzoeker die vrouw lastigviel

De Finse, extreem-rechtse burgerwacht Soldiers of Odin heeft een tak in Nederland. In Winschoten hebben ze „na een klopjacht van een uur” een asielzoeker opgepakt die vrouwen lastigviel, schrijft de groepering op Facebook. Ze zouden de man hebben „overgedragen aan de politie”. Maar dat ontkent een politiewoordvoerder. Na een tip trof de politie in het centrum een mishandelde man aan. De man uit een azc in Oude Pekela zou vier vrouwen hebben lastiggevallen. Geen van hen heeft aangifte gedaan, de man evenmin. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt noemt het optreden van Soldiers of Odin „een zorgelijke ontwikkeling”, maar neemt geen maatregelen. De PvdA heeft minister Van der Steur (Justitie, VVD) vragen gesteld. (NRC)