Winschoten

‘Klopjacht’ van burgerwacht op asielzoeker

De van oorsprong Finse, extreem-rechtse burgerwacht Soldiers of Odin heeft een tak in Nederland. In Winschoten hebben ze „na een klopjacht van een uur” een asielzoeker opgepakt die vrouwen lastigviel, schrijft de groepering op Facebook. Ze zouden de man hebben „overgedragen aan de politie”. Maar dat ontkent een politiewoordvoerder. Na een tip trof de politie in het centrum een mishandelde man aan. De man uit een azc in Oude Pekela zou vier vrouwen hebben lastiggevallen. Geen van hen heeft tot nu toe aangifte gedaan, de man evenmin.

Soldiers of Odin ontstond in 2015 als reactie op de vluchtelingenstroom. De beweging breidde zich uit naar diverse Europese landen. In februari dook er op Facebook een Nederlandse variant op. Soldiers of Odin, staat op de website, is „een straatpatrouilleclub”, „kritisch op de migratie” met „extra ogen en oren voor de politie”. Winschoter Ronald Kiewiet zou ‘leader’ van afdeling Noord-Nederland zijn. Hij stelt dat de club in Nederland ruim honderd leden telt en zes afdelingen. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt noemt het optreden van Soldiers of Odin „een zorgelijke ontwikkeling”. Maar hij ziet geen reden voor maatregelen. De PvdA heeft minister Van der Steur (Justitie, VVD) vragen gesteld. (NRC)

    • Wubby Luyendijk