Vandaag in de Tour: de zwaarste aankomst van de ronde

Twee jaar geleden verloor Chris Froome in de Dauphiné hier zijn leiderstrui aan Alberto Contador.

Chris Froome tijdens de zestiende etappe van de Tour.
Chris Froome tijdens de zestiende etappe van de Tour. Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

Hij heeft nog geen zwakke dag gehad deze ronde. Natuurlijk, Chris Froome verloor tijd na zijn val in de chaotische etappe naar de Mont Ventoux. Maar die achterstand werd hem door de organisatie kwijtgescholden. En afgezien van het noodlot is vooralsnog niemand in staat geweest de Britse favoriet voor de Tourzege te bedreigen.

Heel geleidelijk bouwde Froome zijn voorsprong uit. Een handvol seconden in een spectaculaire afdaling, een dertig tellen op weg naar Andorra en bijna een minuut in de tijdrit. De voorsprong op de nummer twee, Bauke Mollema, is nu 1.47 minuut. Nairo Quintana staat op bijna 3 minuten. Is de Tour niet eigenlijk al beslist?

Wie zich het Criterium du Dauphiné van 2014 kan herinneren, weet dat de 31-jarige Brit nog allerminst zeker is van zijn derde eindzege in de Tour de France. Ook toen eindigde een etappe bij het Lac d’Emosson, vlakbij het dorp Finhaut. En op de steile slingerwegen naar de stuwdam zag klassementsleider Froome Alberto Contador bij zich wegrijden. De dag daarop verloor hij minuten.

Stroken van meer dan 12 procent

De Tour doet woensdag, in de zeventiende etappe, voor het eerst Finhaut-Emosson aan, als slotklim van een etappe van 184,5 kilometer, die volledig op Zwitsers grondgebied wordt gereden. Voor het zover is, moet het peloton overigens eerst nog over twee bergen van de derde categorie: de Côte de Saanenmöser en de Col des Mosses.

Pas op 34 kilometer van de streep, in het dorpje Martigny, begint de finale. Eerst worden de renners dan over de Col de la Forclaz (1.572 meter) heen gestuurd, een klim van dertien kilometer met een gemiddelde stijging van 7,9 procent. Na een korte afdaling begint dan de slotklim: 10,4 kilometer lang à 8,4 procent. In de laatste kilometer stijgt de weg zelfs even met 12,3 procent.

Westra op weg naar de ritzege in de Dauphiné:

Hoe zwaar het tweeluik op weg naar het bergmeer is, weet Lieuwe Westra, die in 2014 de rit in de Dauphiné won. De Fries, die deze Tour bij Astana ontbreekt, werd aanvankelijk gelost door twee van zijn medevluchters. Op weg naar Finhaut-Emosson hervond hij echter zijn ritme en snelde hij de twee Russische koplopers van Katoesja voorbij. Amper een meter na de streep, kwam hij uitgeput tot stilstand.

Ideaal voor lichte klimmers

Wie op zo’n zwaar terrein goed uit de voeten kan? Nairo Quintana, zo vermoedt onze wielerverslaggever Maarten Scholten. Hij tipt:

“Rit 17 begint nog rustig, door het prachtige Zwitserse landschap. Maar dan die wrede tweetrapsraket aan het einde. Eerst de Col de la Forclaz en dan nog tien kilometer naar de finish. Hier kwam Lieuwe Westra dood maar winnend over de finish in de Dauphiné van 2014, toen Froome verloor van Contador. Als de wetten van de zwaartekracht gelden, moet de 59 kilo lichte Nairo Quintana vandaag een slag slaan.”