Turkije doet WikiLeaks op slot na e-maillek AKP

De site publiceerde bijna 300.000 e-mails van en aan de partij van president Erdogan.

Een bewaker staat in de deuropening van het Turkse parlement. Op de grond liggen de koperen deuren die werden vernield tijdens de couppoging.
Een bewaker staat in de deuropening van het Turkse parlement. Op de grond liggen de koperen deuren die werden vernield tijdens de couppoging. Foto Hussein Malla / AP

Turkije heeft de toegang geblokkeerd tot klokkenluiderswebsite WikiLeaks nadat daar bijna 300.000 e-mails van Erdogans AK-partij waren gepubliceerd. Bezoekers kunnen de site niet bereiken, of krijgen een standaardmelding dat de autoriteiten de pagina hebben geblokkeerd. WikiLeaks was woensdagochtend in Turkije wel nog bereikbaar via een technische omweg.

WikiLeaks publiceerde woensdagnacht een database van 294,548 mails. De organisatie spreekt van ‘deel één’, en zegt dat het gaat om de inhoud van 762 postbussen beginnend met de letters A tot en met I. De e-mails zijn verzonden tussen 2010 en 6 juli van dit jaar, enkele dagen voor de couppoging in het land.

Lees ook: Een overzicht van de 50.000 opgepakte of ontslagen Turken

Via een VPN-verbinding was WikiLeaks vanuit Turkije nog wel bereikbaar. Daarmee wordt internetverkeer omgeleid en versleuteld, waardoor niet meer zomaar is na te gaan welke site een gebruiker probeert te bezoeken.

Geluidsopnames

De publicatie van WikiLeaks doet denken aan december 2013, toen geluidsopnames van onder anderen Erdogan leidden tot grote politieke reuring, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning:

“Het ging in 2013 om opnames van onder anderen ministers en Erdogan zelf waaruit corruptie en inmenging in de media bleek. Dat lek is uiteindelijk de opmaat geweest voor de openlijke ruzie tussen Gülen en Erdogan.”

Het lek van woensdag heeft vooralsnog geen grote onthullingen opgeleverd zoals lek van 2013. Het lijkt vooral te gaan om berichten van en aan lagergeplaatsten in de AK-partij.