De Thuiskok: Mosselen op zijn slaks

Het is eigenlijk een beetje een buitenbeentje, dit recept in het boek Mosselen van Piet Devriendt. Zijn restaurant de Oesterput serveert vis en schaaldieren, eigenlijk weinig anders. Zo kun je ook mosselen bereid als oesters of als kreeft krijgen. Maar de keuken van de familie Devriendt is duidelijk Vlaams met een tintje Frans, en dan kunnen slakken niet ontbreken. Mosselen op zijn slaks is daar het resultaat van.

Blend de boter samen met de look en peterselie glad. Voeg de pastis en de cayennepeper toe. Leg een deel van de boter op wat vershoudfolie, rol dit op tot een mooie rol. Laat opstijven in de koelkast. De rest kun je in de diepvries bewaren voor een volgende keer.

Houd de mosselen met de punt naar beneden en de rechte kant naar buiten. Houd ze vast tussen je duim, wijs- en middelvinger. Druk de bovenste schelp naar rechts, zodat die verschuift, en neem een scherp molenmesje (keukenmesje). Snijd van de bovenkant van de opening naar beneden. Snijd de bovenste schelp los, zorg dat de voet van de mossel goed los is voor je de bovenste schelp lostrekt.

Leg de rauwe mosselen op een mosselbord of zorg dat ze stabiel in een schotel liggen. Bedek de mosselen met een plakje boter. Laat garen onder de grill van de oven, zorg dat de boter mooi bruin wordt.

Piet Devriendt. Mosselen. Uitgeverij: Carrera. Prijs: €24,99