De Thuiskok: Bouillabaisse

©

De familie Devriendt blijkt fan te zijn van de Provençaalse keuken. Zo staat er niet alleen een recept in het kookboek Mosselen voor gekookte mosselen op zijn Provençaals, maar komt ook het typische streekgerecht bouillabaisse voorbij. Dat ze van vissoep houden is natuurlijk best vanzelfsprekend als je bedenkt dat het familierestaurant de Oesterput in Blankenberge ligt, net als de Provence aan de kust.

Snijd alle groenten in even grote julienne (reepjes) zodat ze gelijk gaar zullen zijn. Stoof de groenten aan in wat olijfolie, laat even stoven zodat alle smaken goed vrijkomen. Voeg het paprikapoeder, saffraanpoeder, de sambal en de tomatenpuree toe en meng goed. Blus met de wijn en de pastis en laat 2 minuten inkoken. Voeg daarna de visfumet toe en laat sudderen tot alle groenten gaar zijn. Rol de grietfilets op en stoom ze 10 minuten op 110 graden. Kruid met zout en peper.

Spoel de mosselen en snijd de ui en de selder fijn. Kook de mosselen, samen met de versnipperde ui en selder, de lookboter en de witte wijn, tot alle schelpen open zijn. Haal ze uit hun schelp en doe het sap van de mosselen bij de bouillabaisse. Leg de grietfilet in een diep bord, vul aan met de bouillabaisse en de mosselen. Zorg dat je een goede mix hebt van groenten, soep en mosselen. Werk af met een takje dille.