Telecomfraude

Bedrijf dochter Oezbeekse president krijgt boete van bijna 1,6 miljoen

Het bedrijf van de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova moet een boete van bijna 1,6 miljoen euro betalen wegens omkoping en valsheid in geschrifte. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten.

Daarnaast is voor 123 miljoen euro aan aandelen geconfisqueerd.

Het Openbaar Ministerie eiste de hoogst mogelijke boete van Karimova’s bedrijf Takilant: bijna vijf miljoen euro voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen en de confiscatie van aandelen met een waarde van 310 miljoen euro. De rechtbank sprak Karimova echter vrij van witwassen.

Takilant ontving grote bedragen smeergeld van twee in Nederland gevestigde telecombedrijven, VimpelCom en TeliaSonera. In ruil voor zo’n 300 miljoen euro kregen de bedrijven toegang tot het Oezbeekse GSM-netwerk. Ook ontving Takilant 6 procent van de aandelen van het Oezbeekse dochterbedrijf van Telia. Deze aandelen zijn nu verbeurd verklaard.

De rechtszaak vond plaats in Nederland, omdat VimpelCom en TeliaSonera in Nederland gevestigd zijn. Ook werden de steekpenningen grotendeels via Nederlandse betaalrekeningen overgemaakt.

Met VimpelCom, dat buiten Nederland 200 miljoen klanten heeft, schikte de Nederlandse justitie eerder voor 358 miljoen euro. Het onderzoek naar Telia is nog gaande in vier landen, waaronder Nederland. (NRC)

    • Jochem van Staalduine