Speechschrijver neemt verantwoordelijkheid voor plagiaat

Een schrijver voor de Trump Organisation noemt het een “onschuldige fout” van haar.

Melania Trump (L) en Michelle Obama.
Melania Trump (L) en Michelle Obama. Mike Segar / Reuters

Een speechschrijver voor de Trump Organisation, het bedrijf van presidentskandidaat Donald Trump, heeft verantwoordelijkheid genomen voor de ‘plagiaatpassages’ op de eerste dag van de Republikeinse Conventie. De vrouw van Donald Trump, Melania, sprak maandag in haar speech passages uit met grote overeenkomsten met de toespraak van Michelle Obama bij de Democratische Conventie in 2008.

In een statement heeft deze vrouw, Meredith McIver, haar verontschuldigingen aangeboden. Ze beschrijft zichzelf als “al lange tijd bevriend” en “bewonderaar” van de Trumpfamilie. Het was een vergissing, zo schrijft ze.

“Bij het werken met Melania Trump aan haar speech, bespraken we meerdere mensen die haar geïnspireerd hebben. (…) Ze las mij telefonisch enkele passages uit de speech van mevrouw Obama voor, bij wijze van voorbeelden. Ik heb deze opgeschreven en in een conceptversie van de speech opgenomen, later werd dit de definitieve speech. Ik heb de toespraken van mevrouw Obama niet gecontroleerd en ik voel me heel slecht over de chaos die ik daarmee heb veroorzaakt.”

McIver zegt dat ze haar ontslag heeft aangeboden, maar dat dit volgens Donald Trump niet nodig was. Aanvankelijk ontkende het campagneteam in alle toonaarden dat er sprake was van plagiaat.

Bekijk de overeenkomsten tussen de speeches:

Melania Trump had een grote rol op de Conventiedag: ze kreeg de keynote speech, de belangrijkste toespraak van de avond.

Bekijk de hele speech: