Rus Zakarin wint zware bergetappe in Zwitserland

Mollema verloor kostbare tijd op geletruidrager Froome en nummer drie: Yates. Ook Quintana had een moeilijke dag.

Foto Kenoz Tribouillard/ AFP

De Rus Ilnoer Zakarin van Katjoesja heeft op woensdag de zware bergetappe van het Zwitserse Bern naar Finhaut-Emosson gewonnen. Hij reed in de laatste kilometers weg bij zijn medevluchters, de Colombiaan Jarlison Pantano en de Pool Rafal Majika.

De winst van Zakarin is bijzonder, in de Ronde van Italië viel de Tartaar hard in een afdaling en brak zijn schouderblad en sleutelbeen. Het was dezelfde etappe waar rozetruidrager Steven Kruijswijk de Giro verloor.

Clement komt top twintig binnen

Beste Nederlander was Stef Clement. De rijder van IAM Cycling, die in 2006 de klimtijdrit won in de Tour de l’Avenir met dezelfde aankomst Finhaut-Emosson, was mee met een lange ontsnapping. Hij verrichtte belangrijk werk voor zijn ploegmaat Pantano, die al een etappe won, maar de Colombiaan moest uiteindelijk Zakarin laten gaan. Clement finishte als achtste.

Door zijn sterke optreden stijgt Clement naar de 19e plek in het klassement. De 33-jarige renner- die nog op zoek is naar een nieuwe ploeg na het stoppen van zijn ploeg IAM Cycling- was ook mee met een ontsnapping op de Mont Ventoux, daar eindigde hij als vierde. Met een veertiende plaast in de tijdrit, die door Dumoulin werd gewonnen, liet Clement zien dat hij in topvorm was.

Zijn beste prestatie in een grote ronde was de 32ste plek in de Ronde van Spanje in 2007.

Froome sterk, Mollema en Quintana verliezen tijd

In de allerlaatste kilometers werd er ook een wedstrijd gereden tussen de klasssementsrijders. Vreemd genoeg reed Astana, de ploeg van Aru en Nibali, lange tijd op kop. Wat ze precies wilden bereiken was onduidelijk. Toen eenmaal het bekende treintje van Sky de koers weer hard maakte ging Richie Porte van BMC er vandoor. Precies op het moment dat Bauke Mollema het moeilijk had, hij bungelde achteraan het zeer uitgedunde peleton.

Uiteindelijk reageerde geletruidrager Chris Froome, Nairo Quintana probeerde te volgen maar moest uiteindelijk lossen. Froome kwam samen met Porte over de finish en pakte tijdwinst op zijn belangrijkte concurrenten. De Tourzege lijkt binnen.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France .@richie_porte en termine, avec @chrisfroome dans sa roue! @richie_porte is finishing, followed by @chrisfroome ! https://t.co/MtUsapFDdE

Mollema verloor kostbare tijd op Adam Yates, de nummer drie in het klassement. Hij behoudt nog wel zijn tweede plaats. Door het sterke optreden van Porte neemt hij de zesde plaats over van Valverde. Groot verliezer is de Amerikaan Tejay van Gaderen, hij moest al vroeg lossen en duikelt uit de top tien.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het klassement. Yates komt dichterbij, verschil met Quintana is nog één minuut. Mollema staat nog tweede. #TDF2016 https://t.co/0bWi4DSqeZ

Sagan niet meer te achterhalen in klassement groene trui

De Slowaak Peter Sagan reed op woensdag zijn eigen koers. Hij was mee met de ontsnapping om belangrijke punten te pakken voor het klassement om de groene trui. En dat lukte. Door de winst in de tussensprint heeft Sagan nu 425 punten en is niet meer in te halen door sprinter Marcel Kittel. Zijn grootste concurrent, de Brit Mark Cavendish die vier etappes won deze Tour maakte op de rustdag bekend dat hij het voor gezien hield. Hij wil zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Rio.

Vier dagen voor het einde van de Tour heeft Sagan de groene trui dus al binnen. Hij moet alleen nog Parijs halen. Maar gezien de wheelie waarmee hij over de finish kwam tijdens de bergetappe moet dat wel goed komen.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France C’est qui le patron ? / Who’s the boss? #TDF2016 @petosagan @Green__Jersey @SkodaFrance #GreenJersey https://t.co/IkzG8ctKtV

De prestatie van Sagan, die deze Tour al drie etappes wist te winnen, is zeer knap. Ook in 2012, 2013, 2014, 2015 was hij de sterkste in het puntenklassement. De Slowaak komt zeer dichtbij recordwinnaar Erik Zabel. De Duitser won begin deze eeuw zes keer op rij de groenetrui.

Op donderdag staat er een klimtijdrit van 17 kilometer op het programma. De rit in de Franse Alpen begint in Sallanches en eindigt in Megève. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de Tour de France weer een klimtijdrit kent, destijds won Froome. De geletruidrager verwacht dat deze etappe cruciaal is voor de eindzege in de Tour.