Romantiek, maar zonder zoetigheid

Garry Marshall 1934-2016Goedgehumeurde humor

De maker van grote film- en tv-successen stond aan de wieg van de doorbraak van Robin Williams en Julia Roberts.

Als schrijver, producer en regisseur van tv- en filmkomedies zullen er maar weinigen zo productief en zo succesvol zijn geweest als Garry Marshall. Marshall, die dinsdag op 81-jarige leeftijd overleed, was gespecialiseerd in komediewerk voor een zo breed mogelijk publiek en daarbij verviel hij niet in clichématige zoetigheid. Zo was Happy Days, met Henry Winkler als The Fonz, een destijds niet eerder vertoonde mengeling van nostalgie naar de jaren vijftig en snedige grappen. In Mork and Mindy werd een buitenaards wezen overgeplant naar het reguliere huiskamerdecor van bijkans alle Amerikaanse comedyseries. Hij was goed voor zijn acteurs: Mork and Mindy betekende de doorbraak van Robin Williams. Julia Roberts is een ster van formaat sinds haar Marshalls bioscoopsucces Pretty Woman (1990).

Garry Marshall was de zoon van een tapdanslerares en een regisseur van bedrijfsfilms, die zijn Italiaanse achternaam Masciarelli had ingeruild voor de stoere, Amerikaans klinkende naam Marshall. Garry studeerde journalistiek en werkte korte tijd als sportverslaggever, maar begon in 1959 grappen te schrijven voor Amerikaanse tv-presentatoren. Zijn goedgehumeurde humor sloeg aan en hij stapte snel over naar tv-comedy. In de eerste helft van de jaren zestig was hij schrijver en producer bij The Lucy Show, de onverslijtbare kluchtserie rondom Lucille Ball. Zijn tweede grote succes was een tv-serie naar het toneelstuk The Odd Couple van Neil Simon, over twee bejaarde komieken die tegen hun zin weer moeten samenwerken.

Lang niet alles wat Marshall in de jaren zestig en zeventig maakte, werd goed ontvangen, laat staan een hit. Maar zijn hits waren goud waard: Happy Days bleef tien jaar lang lopen en Mork and Mindy vier jaar. Dat waren de series die ook in Nederland massaal werden bekeken.

Vanaf de jaren tachtig ging Garry Marshall bioscoopfilms maken, in dezelfde montere sfeer. Na zijn topsucces Pretty Woman maakte Marshall de ene na de andere film. Zijn laatste succesformule waren goedmoedige komedies tegen de achtergrond van kalendermomenten: Valentijnsdag, oudejaarsavond. De laatste in die reeks was Mother’s Day, afgelopen voorjaar in de Nederlandse bioscopen. Dat de critici niet stonden te juichen, was Marshall wel gewend.