Rechtbank

Ex-wethouder van Roermond Jos van Rey gaat in hoger beroep tegen zijn taakstraf

Jos van Rey gaat in hoger beroep tegen de taakstraf van 240 uur waartoe de rechtbank in Rotterdam hem vorige week veroordeelde. Volgens zijn advocaat Gitte Stevens gebeurt dit om „procestechnische redenen”. Het geeft extra mogelijkheden om te ageren tegen het Openbaar Ministerie. Dat kondigde vorige week al direct een hoger beroep aan uit onvrede over de uitspraak en de hoogte van de straf. Stevens: „Als het OM zijn beroep intrekt, zullen wij dat van ons ook overwegen.” De rechtbank veroordeelde vorige week Van Rey voor schending van het ambtsgeheim, verkiezingsfraude en een deel van de door het OM aangebrachte corruptiefeiten. De oud-wethouder van de VVD werd vrijgesproken van witwassen. Justitie had een celstraf van twee jaar tegen Van Rey geëist en wilde voor hem bovendien een drie jaar durend verbod om een bestuurlijk ambt uit te oefenen. De veroordeelde politicus zit op dit moment in de gemeenteraad namens de Liberale Volkspartij Roermond en in Provinciale Staten namens de Volkspartij Limburg. (NRC)

    • Japke-d. Bouma