Prominente journalist dood door autobom Kiev

De journalist en presentator was kritisch op zowel Rusland, Oekraïne als op geboorteland Wit-Rusland.

Foto Radio Vesti

De Wit-Russische journalist Pavel Sjeremet (44) is woensdagochtend omgekomen toen de auto waarin hij reed explodeerde in het centrum van Kiev. Volgens de politie gaat het om een bom, die bevestigd was aan de onderkant van de auto en mogelijk op afstand tot ontploffing is gebracht. Onduidelijk is of de aanslag gericht was op Sjeremet zelf of op zijn echtgenote, Olena Prytula, die eigenaresse was van de auto. Vrienden van Sjeremet en Prytula verklaarden dat het paar al enkele tijd klaagde gevolgd te worden door onbekenden, schrijven Oekraïense media.

Kritische journalistiek

Prytula is hoofdredacteur van de krant Oekrainskaja Pravda. Sjeremet, een populaire en prominente journalist, werkte als presentator van een ochtendshow bij het Kievse radiostation Vesti en bij de krant Oekrainskaja Pravda. Sjeremet, die in 1997 in Wit-Rusland in de gevangenis zat, stond bekend om zijn strijd voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. In zijn artikelen en uitzendingen uitte hij kritiek op de autoriteiten van Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland. Voor zijn werk ontving hij verschillende internationale persprijzen, waaronder in 2002 de prijs voor journalistiek en democratie van de OVSE.

Foto Sergei Chuzavkov / AP Photo

Foto Sergei Chuzavkov / AP Photo

President Porosjenko schreef op Twitter: “Ik ben in shock. Ik kende Pavel persoonlijk en leef mee met zijn familie en nabestaanden.” Hij zei dat de daders zullen worden gestraft. Anton Geraschenko, parlementslid en adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, noemde het incident op Facebook “cynisch en goed voorbereid.” Hij verklaarde dat een onderzoek is ingesteld en dat Russische betrokkenheid niet kan worden uitgesloten. “Het is afschuwelijk. We zijn allemaal erg bedroefd vandaag”, zei parlementslid en voormalig journalist Mustafa Nayyem tegen Radio Free Europe vanaf de plaats van de aanslag.